Mljekarski list 2/2017

Poštovani čitatelji!

Ovogodišnja zima traje neuobičajeno dugo, čime posljednjih godina i nismo bili posebno suočeni pa smo pomalo i zaboravili na duge hladne zime koje uvijek donose više ili manje problema kako na mliječnim gospodarstvima tako i na zasijanim površinama. Ako ovakva hladnoća potraje već se kalkulira sa smanjenim prinosima, što će stočarima dodatno opteretiti ionako preskupu hranidbu. Unatoč niskim temperaturama i snijegu, gledajući kalendarski rokovi za proljetnu sjetvu, naročito travnih i djetelinskih vrsta sve su bliži, pa je sada pravo vrijeme za planiranje i nabavu kvalitetnog sjemena, mineralnih gnojiva, sredstava za zaštitu bilja i, naravno, čim bude moguće treba agrotehnički pripremiti sjetvenu površinu. Uobičajeno je da u svakom gospodarstvu postoji zadužena osoba koja prati uvjete natječaja za mjere od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, pa tako i ostvarivanje prava na proizvodno vezanu potporu za krmne proteinske usjeve, koja se dodjeljuje za najmanje jedan hektar prihvatljive površine zasijane krmnim proteinskim kulturama.
Kako je Hrvatska zemlja koja se oduvijek rado uspoređivala s Austrijom, čijim stopama nažalost nismo krenuli već smo odmah u startu s puta skrenuli, objavljujemo jedan vrlo zanimljiv članak - Proizvodnja mlijeka na travnjacima - austrijski primjer. Vrijedno ga je pročitati i razmisliti što to Austrija ima a mi nemamo, možda malo više snijega i jače zime, možda malo više planina i otežano mljekarenje, možda malo više nepristupačnih terena za intenzivnu poljoprivredu, a ipak su tako uspješni. Organizirani Austrijanci i njihovi narodu skloni političari uz sve te otegotne okolnosti za intenzivnu poljoprivredu i stočarstvo postižu vrhunske rezultate i mnogi hrvatski stočari željeli bi biti na njihovu mjestu, ali ne u Austriji već u našoj prelijepoj Hrvatskoj. Naša zemlja ima bolje prirodne resurse od mnogih zemalja u okruženju, samo trebamo brze i temeljite odluke, trebamo sposobne i razumne ljude koji donose ključne odluke, trebamo ljude sklone selu i poljoprivredi, iskrene ljude kojima ćemo vjerovati i koji će znati vratiti izgubljeno pouzdanje i dostojanstvo našem seljaku, koji neće više trebati razmišljati i upirati pogled prema susjedima, već će se usredotočiti na posao i na svoj dom koji će mu donijeti mir i blagostanje.
Bilo je ugodno sudjelovati i uživati na "Doručku hrvatskih farmi" u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu Savjetovanja uzgajivača goveda nedavno održanog u Sisku. S ciljem promocije domaćih proizvoda doručkovali su se mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh domaćih proizvođača i prerađivača. Na jednom mjestu ujedinili su se struka, uzgajivači, proizvođači i prerađivači, pa i političari koji su u velikom broju na čelu s ministrom poljoprivrede došli podržati ovaj skup. Na licu mjesta nastojalo se ohrabriti i obećati svima nama da je na pomolu neko bolje vrijeme sa sposobnijim ljudima, više razumijevanja i više novaca za ulaganje u hrvatsku poljoprivrednu.

 

 

SADRŽAJ

Proizvodnja mlijeka u nas - kako se odrediti prema njezinu razvoju  2

Vijesti iz Agencije za plaćanja  4

Vijesti iz Ministarstva poljoprivrede  6

Stati na loptu i razmisliti  9

Proljetni rok sjetve travnih i djetelinskih vrsta  14

Stado buša u Zagorju  18

Travnička pramenka  20

Agrometeorološka prognoza za veljaču  23

Organska proizvodnja dobiva sve veći značaj  34

Održan Okrugli stol "Kakvu hranu jedemo (i uvozimo) u Hrvatskoj?"  38

Tekući stajnjak  39

Listerioza  42

Pokazatelji dobrobiti mliječnih goveda  44

Proizvodnja mlijeka na travnjacima - austrijski primjer  48

Promocija knjige "Proizvodnja sira - teorija i praksa"  54

Zdravstvene koristi od čašice vina dnevno  55

In memoriam Stjepanu Kegleviću, dipl.ing.agr.  56

PODLISTAK HRVATSKE POLJOPRIVREDE AGENCIJE  25

Povratak