Svjetski dan školskog mlijeka - 27. rujna 2017.

"I ja volim mlijeko"

...poruka je nedavno održanog 18. svjetskog dan školskog mlijeka

 

Hrvatska mljekarska udruga povodom Svjetskog dana školskog mlijeka poslala je poruku javnosti kako zajedničkim snagama možemo pridonijeti većoj proizvodnji i potrošnji mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj

Hrvatska mljekarska udruga u suorganizaciji s Gradom Zagrebom - Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Zagrebačkom županijom - Upravnim odjelom za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo te Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, a uz podršku mljekara Dukat, Vindija i Belje, na zagrebačkom Bundeku 27. rujna 2017. organizirala je manifestaciju obilježavanja 18. po redu Svjetskog dana školskog mlijeka s porukom "i ja volim mlijeko". Cilj ovogodišnje manifestacije bio je prigodnim dječjim programom mlijeku u čast, kroz pjesmu, ples i igru poslati poruku što djeci znači i kako doživljavaju tu jedinstvenu i nezamjenjivu hranu - dobro im poznatu od prvih dana njihova života i koja bi im trebala ostati dobra navika za cijeli život.

U programu u kojemu se pjevalo i plesalo, i u kojemu se na stotine puta čula riječ mlijeko, sudjelovalo je više od 1300 djece iz škola i vrtića, i to zagrebačkih osnovnih škola "Ljubljanica", "Sesvete", "Stjepan Benceković", "Zapruđe",  "Vugrovec - Kašina", "Voltino", "Grigor Vitez", "Cvjetno naselje", "Gustav Krklec", "Trnjanska", "Fran Galović", "Ivo Andrić", "Mladost", "Dugave", "Većeslav Holjevac", "Osnovna škola Poliklinike SUVAG", te "Eugen Kumičić" iz "Centar za odgoj i obrazovanje" iz Velike Gorice, te zagrebačkih dječjih vrtića "Pipi Duga Čarapa", "Zapruđe", "Mali Istraživač", "Sopot", "Travno", "Nikola Zrinski", "Savica", "Utrina", "Kustošija" te "Dječji vrtić Poliklinike SUVAG". Manifestaciju su uveličali i učenici Osnovne škole "Gornji Mihaljevec", njih 80, koji su s vrijednim učiteljicama uložili veliki trud kako bi dočarali  kroz pjesmu i recitacije, što njima znači mlijeko.

I ove godine proslavi su se pridružili mladi uzgajivači goveda u Bambino kupu Hrvatske poljoprivredne agencije, sa svrhom promocije uzgoja i proizvodnje mlijeka na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Djeca odjevena u narodne nošnje predvodila su svoje ljubimce - telad, a ovo je bila izvrsna prilika da djeca iz gradskih sredina upoznaju vršnjake iz ruralnih krajeva zagrebačke okolice. Kao i prošle godine, telad je izazvala veliko oduševljenje djece ali i slučajnih posjetitelja. Sudionici Bambino kupa djeca su uzgajivača goveda Grada Zagreba i Zagrebačke županije, stoga ovu manifestaciju financijski podržava i Zagrebačka županija - Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Hrvatska mljekarska udruga povodom 18. svjetskog dana školskog mlijeka pripremila je prigodan broj revije Mlijeko i Ja s temom Mlijeko i zdravlje djece, koji je objavljen 24. rujna 2017. s Večernjim listom. Ovim je brojem revije Mlijeko i ja obilježeno punih deset godina kako časopis objektivno i znanstveno utemeljeno educira o prehrambenoj i zdravstvenoj vrijednosti mlijeka. Znanstvene spoznaje davnih su dana potvrdile važnu ulogu mlijeka u očuvanju zdravlja i stoga vas savjetujemo da s velikim oprezom pristupate donošenju bilo kakvih odluka koje sa sobom nose radikalne promjene u režimu prehrane. Stoga je u časopisu argumentirano istaknuto kako mlijeko i mliječne proizvode ne bi nikako trebalo isključivati iz obroka, i to s obzirom na rezultate niza istraživanja koja mlijeko potvrđuju kao funkcionalnu hranu, odnosno hranu koja pozitivno utječe na zdravlje čovjeka. U časopisu su objavljeni i novi rezultati istraživanja s hrvatskih fakulteta, koja kažu kako mladi hrvatski potrošači smatraju da je mlijeko zdrav i siguran proizvod za ljudsku konzumaciju, pogotovo ako je riječ o mlijeku s hrvatskih farmi, te kako bismo svaki dan trebali imati barem jedan mliječni obrok. U skladu s tim, ponovno je dan naglasak na oznaku Hrvatske poljoprivredne agencije “Mlijeko hrvatskih farmi” , koja jamči da su mlijeko i mliječni proizvodi porijeklom iz Lijepe naše. Dakle, potrošačima je istaknuto kako kupnjom mlijeka i mliječnih proizvoda iz vlastite, hrvatske proizvodnje čuvaju radna mjesta u našem hrvatskom mljekarstvu i tako pomažu u povratku krava na hrvatske livade.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka organizirana je i humanitarna akcija Hrvatske mljekare daruju djecu s poteškoćama u razvoju, u koju su se uključile mljekare Dukat, Vindija i Belje. Akcija je bila usmjerena na Polikliniku SUVAG, zdravstvenu ustanova u kojoj se provodi specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji. Inače, osoblje Poliklinike SUVAG u svom odgojno-obrazovnom programu ističe važnost pravilne prehrane, dakako i prehrane mlijekom kao preduvjeta dobrog zdravlja djece, te je stoga i donacija mlijeka i mliječnih proizvoda stigla u prave ruke.

Kao što je već poznato, Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.

Treba podsjetiti kako je prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen u rujnu 2000. godine i od tada je postao godišnji događaj koji se slavi u mnogim zemljama svijeta posljednje srijede u mjesecu rujnu. Taj dan pruža priliku međunarodnoj zajednici da se usredotoči na važnost konzumiranja mlijeka u školi, ali i na zdravstvene dobrobiti koje pruža u odgoju djece.

 

Povratak