Mljekarski list 12/2017

Poštovani čitatelji, dragi naši proizvođači mlijeka!

Pred vama je i posljednji ovogodišnji broj Mljekarskog lista, koji vas je redovito tijekom cijele godine stručno i vjerodostojno izvještavao i educirao u svim segmentima mljekarske proizvodnje. Sa svojim stručnim timom - Uredništvom časopisa, trudili smo se približiti vam sve mogućnosti i pojednostaviti puteve i načine u postizanju većih proizvodnih rezultata, uz maksimalno smanjenje troškova. Uključili su se i za vas sa srcem pisali mnogi naši vrsni stručnjaci i praktičari iz područja krmnih i ratarskih kultura kao preduvjet za kvalitetnu i troškovno prihvatljiviju hranidbu, zdravlje stada i preveniranje bolesti praćeno je u gotovo svakom broju, a prilozi iz ekonomike poslovanja s realnim i usporednim prikazima stanja na razini cijele Europske unije te smjernice za postizanje boljih financijskih rezultata na našim farmama, kako na troškovnoj tako i na prihodovnoj strani - redovito su pratili gotovo svaki broj našeg časopisa.

U informativnom smislu tijekom godine nije propuštena ni zakasnjela niti jedna informacija, i to kako iz Ministarstva poljoprivrede tako niti iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, koja se ticala i na bilo koji način bila važna našim proizvođačima mlijeka. A bilo ih je mnogo, i to vrlo poticajnih, umirujućih a katkad i vrlo  hrabrih te i te kako ambicioznih prijedloga i najava. Uredništvo Mljekarskog lista pozorno ih je pratilo, procjenjivalo i ocjenjivalo tijekom cijele godine.

Prošlo je mnogo godinama s kojima su se gomilali veliki problemi, nepovjerenje, loše radnje i arogantne izjave i najave proizašle s adrese Ministarstva poljoprivrede, adrese, koja je od prvoga dana svojeg  postojanja trebala biti uporište i zaštita svakom poljoprivrednom proizvođaču, mjesto gdje će svaki poljoprivrednik uz poštovanje dobiti pravu informaciju i pomoć. Prisjetimo se - nije uvijek bilo tako, nažalost.

Danas, posljednjeg mjeseca u ovoj godini, u razgovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, s kojim i započinjemo ovaj broj Mljekarskog lista, zaista se prepoznaje dobra i iskrena namjera urediti i vratiti povjerenje i život hrvatskom selu.

 

SADRŽAJ

Razgovor s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem  2
Vijesti iz Ministarstva poljoprivrede  6
Zašto volim mlijeko  10
Kozjim mlijekom do zdravlja  12
Ketoza mliječnih goveda - pojavnost i prevencija  14
Rana embrionalna smrtnost u goveda  18
Okretanje maternice u bređih krava  20
Novim tehnologijama do veće i stabilne proizvodnje  22
Nova znanja o tehnologiji proizvodnje mlijeka  34
Uspješno održan prvi tečaj za poljoprivrednike "Proizvodnja mlijeka"  36
Mogu li se promjenjive cijene ipak držati pod kontrolom?  38
Zima i mliječne farme u Lici  40
Što odgovara velikim kravama  44
Dobrobit životinja  48
Agrometeorološka prognoza za prosinac  51
Kobilje mlijeko  52
Razmišljanja povodom Božića 2017.  54
Adventsko doba  55
Prestanite pušiti - za svoje dobro!  56

PODLISTAK HRVATSKE POLJOPRIVREDNE AGENCIJE  25

 

 

Povratak