13. Svjetski dan školskog mlijeka

Ono je ukusno, ono je hranjivo i ono se slavi diljem svijeta… ono je MLIJEKO!!! I ove smo godine u srijedu 26. rujna 2013. proslavili Svjetski dan školskog mlijeka, a proslavilo ga je i preko 100 zemalja diljem svijeta…

U organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i uz podršku mljekara Belje, Dukata i Vindije na zagrebačkom Bundeku više od 800 djece prigodnim je programom MLIJEKU u čast kroz pjesmu, ples i igru reklo što im ono znači i kako doživljavaju tu jedinstvenu i nezamjenjivu hranu dobro im poznatu od prvih dana njihova života i koja bi im trebala ostati dobra navika za cijeli život.

Dakle, svrha obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka je skrenuti pozornost na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta, i to uvijek posljednje srijede u rujnu. Njegovo obilježavanje započela je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Naroda FAO. U našoj je domovini ovaj dan započela obilježavati Hrvatska mljekarska udruga, na inicijativu prof.dr.sc. Jasmine Havranek sa Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Inicijativu je odmah podržao Grad Zagreb i njegov gradonačelnik Milan Bandić, a uloge suorganizatora odmah su prihvatili i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, čiji su djelatnici davali nesebičnu stručnu pomoć.

Veliku pomoć u samoj organizaciji, osmišljavanju i provedbi programa dala je Jasna Doležal, odgajateljica i školovana glazbenica, koja svoj najveći doprinos daje na području širenja glazbene kulture među najmlađom djecom i njihovim roditeljima, a osnivanje i vođenje glazbene igraonice i dječjeg zbora Loptice kruna je njezine uspješne odgajateljske karijere, koju je okrunilo priznanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za kreativan rad i najviša nagrada u školstvu “Ivan Filipović”. Kao vrsnom pedagogu, Jasni Doležal osnovni su ciljevi u radu nastojanje da djeca trebaju i moraju ostati dovoljno slobodna i svoja, težnja da glazba bude u funkciji cjelovitog razvoja djeteta, te javni nastupi s ciljem oslobađanja djeteta u komunikaciji i snalaženju u nesvakidašnjim situacijama. Dakle, njezin je veliki doprinos i u nastojanju promoviranja zdravih dječjih obroka, u kojima naravno mlijeko i mliječni proizvodi zauzimaju značajno mjesto.

U programu u kojemu se pjevalo i plesalo i u kojemu se na stotine puta čula riječ mlijeko sudjelovale su zagrebačke osnovne škole Frana Krste Frankopana i Trnsko, te dječji vrtići Sunčana, Malešnica, Iskrica, Sesvete, Utrina, Zapruđe i Sopot. Ali tu nije bio kraj, jer su djeca iz osnovnih škola Sesvete, Dragutina Domjanića, Julija Klovića, Lovre pl. Matačića, Antuna Mihanovića, Marina Držića, Pantovčak, Kralja Tomislava, Luka, Tituša Brezovačkog, Vjenceslava Novaka, Alojzija Stepinca, Kustošija i Dragutina Tadijanovića, te dječjih vrtića Vedri Dani, Sesvete, En Ten Tini, Milana Sachsa i Vrbik literarnim i likovnim radovima također sudjelovala u manifestaciji.

Hrvatska poljoprivredna agencija je organizacijom Kupa mladih uzgajivača predstavila djevojčice i dječake s gospodarstava na kojima se uzgajaju mliječna goveda i proizvodi mlijeko. Bila je to prilika da djeca iz gradskih sredina upoznaju vršnjake iz ruralnih krajeva, koji su se predstavili predvodeći svoje ljubimce – telad, a bili su obučeni u tradicionalne narodne nošnje kraja iz kojega dolaze. Telad je izazvala veliku pozornost djece, od kojih su neki i po prvi puta imali priliku doći u doticaj s domaćim životinjama. Sudionici bambino kupa na Bundeku koji su predvodili telad, djeca su uzgajivača goveda iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije: Patrik Bedeković, Zdravko Sobota, Katarina Sobota, Ivan Dorian Grgat, Krunoslav Špišić, Josip Obad, Gabriela Puretić, Petra Jantoljak, Nikola Obad i Patricija Puretić.

Povodom Svjetskog dana školskog mlijeka Hrvatska mljekarska udruga pripremila je novi broj revije Mlijeko i Ja, koja je izašla s cijelom nakladom Večernjeg lista. U novom smo broju nastavili priču o pravilnoj prehrani predškolske i školske djece, naravno s naglaskom na prehranu mlijekom i mliječnim proizvodima. Ponovno smo istaknuli istraživanja multifunkcionalnog karaktera mliječnih proizvoda koja su potvrdila da mlijeko i mliječni proizvodi ne samo da smanjuju rizik od osteoporoze, nego i rizik od kroničnih pojava, a isto tako više mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani smanjuju rizik od visokog tlaka, raka debelog crijeva, bubrežnih kamenaca, raka dojke, sprečavaju debljanje, odnosno reguliraju tjelesnu težinu pa i starački dijabetes, a to su samo neka od provedenih i potvrđenih istraživanja. Ulazak u europsko društvo otvara pitanje našega dragog “sira i vrhnja”, te u Europi značajne ekološke proizvodnje. Pisali smo o tome kako su protekli Dani sira u Otočcu kod marljive i vrijedne obitelji Tomaić, a razgovarali smo s našom možda i najdugovječnije organiziranom skupljačicom znanja o siru i proizvođačicom finog zalogaja, možda i šampionkom urednosti u proizvodnji sira gospođom Lončar iz Bedenice.

Na važnost mlijeka u ljudskoj prehrani školarcima su skrenuli pozornost i hokejaši Medveščaka, koji su se već drugu godinu za redom družili s Vindijom na ovoj manifestaciji. Tako su se u društvu Vindije, našli osnovnoškolci iz međimurskog Gornjeg Mihaljevca, a posebni su gosti na Vindijinu štandu zdravlja bili zagrebački Medvjedi – Tom Zanoški, Dario Kostović, Gal Koren, Alex Leavitt i Adam Miller, koji su razveselili brojne mališane podjelom autograma i prigodnih poklona.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka organizirana humanitarna akcija “Hrvatske mljekare doniraju Dom za djecu u Nazorovoj”. Podsjećamo, proteklih je godina akcija bila usmjerena na OŠ “Nad lipom” i vrtić Centra za autizam, OŠ Grigora Viteza iz Zagreba te OŠ Jelkovec.

I ove smo godine poslali poruku svima  – ne zaboravite da kupujući domaće proizvode pomažete domaćim proizvođačima mlijeka, domaćoj prehrambenoj industriji koja prerađuje mlijeko s hrvatskih farmi, i konačno – na taj način dobivate kvalitetne proizvode!!!