Mliječni dan u Centru mladih “Ribnjak” 31.03.2011.

Mliječni dan Upravne i birotehničke škole, u suradnji s Hrvatskom mljekarskom udrugom, održan je ove godine 30. ožujka, i to po četvrti put, u prostorijama Centra mladih Ribnjak u Zagrebu. Kao i svih godina do sada, generalni sponzor bio je Dukat, a svoju potporu dali su i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstvo obrazovanja, kulture i športa, te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Cilj je bio jedan školski dan pretvoriti u Mliječni dan, kada će učenici konzumacijom mliječnog obroka upozoriti na potrebu uvođenja pravilne i zdrave prehrane u srednje škole.

Učenici su odabrali mlijeko kao svoj izbor zdrave prehrane, s obzirom na njegovu pozitivnu ulogu u unapređenju zdravlja i prevenciji mnogih bolesti, npr. osteoporoze, bolesti krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2, a sve je više istraživanja koja pokazuju pozitivan učinak  mlijeka u prevenciju tumora. Sve su to razlozi zašto su učenici Upravne i birotehničke škole i ove godine organizirali Mliječni dan. Tako je Dijana Halilović, učenica drugog razreda došla do ideje da se ove godine povodom Mliječnog dana napravi milenijska fotografija. Zbog toga je angažiran Šime Strikoman, poznati fotograf kojemu je upravo specijalnost izrada milenijskih fotografija. U obliku kruške, jabuke i boce mlijeka, te u trokut koji simbolizira piramidu zdrave hrane kreativno se smjestilo 580 učenika i profesora na jednoj od livada parka Ribnjak, a fotograf Strikoman je s tridesetak metara visine snimio svoju  230. milenijsku fotografiju koja nosi ime Mliječni dan. U zatvorenom prostoru Centra mladih Ribnjak učenici su pripremili igrokaz čija se poanta kratko može opisati kao – nemoj stalno jesti i sjediti pred TV-om jer ćeš postati debela, a onda će te dečko ostaviti i jesti ćeš još i više. A onda moraš liječniku. Bolje je jesti manje, piti mlijeko, kretati se, dakle živjeti zdravo! Skupina učenica napisala je i pjesmu u čast mlijeka, koju su i otpjevale, a ovo su samo neki od stihova: “Ono što je fino, ono što je zdravo, volimo svi, pijemo svi, to je mlijeko pravo! Daje nam kalcij, kosti su jake, baš za nas prave upravnjačke đake!”

Po završetku igrokaza održan je i okrugli stol na temu “Prehrambene navike mladih i problemi pravilne prehrane u srednjim školama”, na kojem je sudjelovalo petnaestak predstavnika državnih i gradskih institucija, profesori iz Upravne i birotehničke škole, te znanstvenici i stručnjaci koji se bave istraživanjima mlijeka.