Nagrade najuspješnijim proizvođačima mlijeka Primorsko-goranske županije

Na Godišnjoj skupštini Hrvatske mljekarske udruge koja je održana 17. lipnja na Bjelolasici, izabrani su najbolji proizvođače mlijeka Primorsko-goranske županije. Nagradu “Zlatni rog” za najveću proizvodnju osvojio je poljoprivredno-obiteljski obrt Grohar iz Jablana, a Plaketu za najuzornije gospodarstvo OPG Francišković iz Begova Razdolja. Imali smo priliku uvjeriti se da i danas postoje prizori gorskih pašnjaka na kojima se slobodno šeću krave u potrazi za zdravim zalogajima svježe paše, i to upravo posjetivši naše vrijedne proizvođače mlijeka u Jablanu i Begovu Razdolju. Iako ponekad u teškim uvjetima, i dalje ponosno rade, obrađuju zemlju i proizvode mlijeko, odupiru se nedaćama na koje povremeno nailaze, a od prirode uzimaju onoliko koliko im je potrebno za život i nastoje ju očuvati za nove generacije i koje će od proizvodnje mlijeka živjeti a ovaj predivni kraj očuvati i za nove generacije.

Najbolji proizvođači mlijeka
Hrvatska mljekarska udruga već tradicionalno šestu godinu za redom birala je najbolje proizvođače mlijeka po županijama. Ove je godine na red došla Primorsko-goranska županija u kojoj su mnogi proizvođači mlijeka svoju proizvodnju podignuli na zavidnu razinu i učinili ju uspješnijom i rentabilnijom. Time su stručnoj komisiji za izbor najboljih proizvođača dali mnogo posla i razmišljanja do konačne odluke. Stručno povjerenstvo Hrvatske mljekarske udruge odlučilo je i ove godine dodijeliti dvije nagrade, i to u kategoriji proizvođača s najvećom količinom proizvedenog mlijeka i u kategoriji najuzornijega gospodarstva županije u 2008. godini. Obilaskom terena čitavog područja županije u najuži krug izabrano je nekoliko gospodarstva, a samo dva su izabrana kao najbolja, i to obiteljsko-poljoprivredni obrt Grohar i OPG Francišković. Sponzor nagrade “Zlatni rog” bio je Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske d.o.o., a Plakete za najuzornije gospodarstvo Hrvatska poljoprivredna agencija.

Obiteljsko-poljoprivredni obrt Grohar
U planinskom dijelu Gorskog kotara na 700 metara nadmorske visine, pokraj Vrbovskog, smjestilo se mjesto Jablan, poznato po gostoljubivosti stanovništva, dobroj hrani, lijepom krajoliku i još po mnogočemu lijepome… a svakako i po proizvodnji mlijeka iznimne kvalitete i visokog udjela mliječne masti. Stočarstvo je ključna poljoprivredna aktivnost na Jablanu, a s obzirom na broj stanovnika ovo je zasigurno najbogatiji stočarski kraj u Gorskom kotaru!
Ovogodišnji pobjednici nagrade “Zlatni rog” su Ljiljana i Božidar Grohar, koji su se prije desetak godina zbog istinske ljubavi prema prirodi i proizvodnji mlijeka odlučili odseliti iz grada i započeti novi život u Jablanu, Božidarovu rodnom mjestu. Na oko 26 ha poljoprivredne površine proizvode voluminoznu krmu za svoje mliječne krave, dok koncentratni dio obroka nabavljaju na tržištu od tvornice Biodar.U staji drže 19 muznih krava i 4 junice holstein i sivo-smeđe pasmine. Proizvodnja mlijeka po kravi je oko 6000 godišnje. Staja je zatvorenog tipa i krave su vezane tijekom zimskih mjeseci, a ostatak godine provode na ograđenim prelijepim pašnjacima oko staje. Veliko iznenađenje svakom gostu koji posjeti ovu staju u idiličnom Jablanu jest glazba koju Groharovi rado puštaju svojim kravama, jer kako kaže gospođa Ljiljana: “Naše krave imaju izniman ukus za glazbu i kad im se glazba sviđa daju više mlijeka”.
Gorski kotar, koji je po mnogočemu poznat i koji svakim danom turistički postaje sve atraktivnijim, obiluje autohtonim mliječnim proizvodima mnogih obitelji pa tako i Ljiljane Grohar. Tradicionalni svježi fermentirani sir basa i dimljeni sir, bez obzira na dugogodišnje raseljavanje seoskog stanovništva, ostali su sastavni dio kulinarskih specijaliteta kućanica Gorskog kotara. I naši domaćini od domaćega svježeg mlijeka vrhunske kvalitete mlijeka proizvode ove sireve i nude ih posjetiteljima na pragu svog kućanstva. Groharove krave proizvedu više od 95 000 kg mlijeka, a predaju ga KIM d.d. Mljekari Karlovac dok određenu količinu gospođa Ljiljana preradi u sir. Planiraju uskoro urediti i mini-siranu u kojoj će proizvodili veće količine sira. Želja im je da spomenuti sirevi postanu svakodnevnom namirnicom kućanstava ove regije ali i šire. Ne treba zaboraviti što sve ovaj kraj može ponuditi slučajnim prolaznicima ali i turistima kojih je sve više u ovom kraju. Brdsko-planinski pašnjaci obiluju specifičnim ljekovitim travama koje su na svakodnevnim jelovnicima ovdašnjih krava. Ne sumnjamo u kvalitetu svježeg mlijeka a samim tim i mliječnih proizvoda.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Francišković
OPG Francišković nalazi se u Begovu Razdolju nedaleko od Mrkoplja, a njegovi predstavnici su predsjednica Udruge proizvođača mlijeka Primorsko-goranske županije Marica Francišković, njezin suprug Zvonko, sin Bojan, snaha Biljana i unuk David. Svi oni vrijedno rade na gospodarstvu, a obiteljska sloga i raspodjela poslova rezultirala je danas uspješnom proizvodnjom mlijeka koje je tijekom cijele prošle godine bilo najvišeg razreda kvalitete te stoga i ne čudi izbor za najuzornijeg proizvođača mlijeka Primorsko-goranske županije i Plaketa Hrvatske poljoprivredne agencije.
Franciškovići uzgajaju 50 muznih krava i 26 junica različitog uzrasta holstein i sivo-smeđe pasmine. U 2008. godini PIK d.d. Mljekari Rijeka isporučili su oko 69 765 kg mlijeka I. razreda. I ovo gospodarstvo nastavlja sa sirarskom tradicijom te određenu količinu mlijeka prerađuje u sir u tipu škripavca i prodaje ga na pragu poljoprivrednoga gospodarstva.
S obzirom da već nekoliko godina sustavno unapređuju proizvodnju, u budućnosti imaju plan rekonstrukcije postojeće staje. U uzgoju ostavljaju sav rasplodni podmladak koji je izvrsnoga genetskog potencijala. Voluminozni dio obroka proizvode na oko 80 ha poljoprivrednih površina koje su većim dijelom pod livadama, a samo je manji dio pod djetelinsko-travnim smjesama od kojih proizvode sjenažu. Krave prosječno daju oko 6000 kg mlijeka godišnje, prosječne su starosti oko 4 godine, a koncepcija je 75%. Sustavnom edukacijom i radom sa stručnim službama nadležnog ministarstva, Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom sve je manje problema s reprodukcijom.
Planova je mnogo ali i vrijednih ruku na ovom gospodarstvu. Velika je prednost što su Bojan i Biljana odlučili ostati na gospodarstvu i svoju budućnost graditi na proizvodnji mlijeka. Nema sumnje – mnogo je znanja i truda uloženo kako bi proizvodnja bila konkurentna a kvaliteta mlijeka besprijekorna. Ovako zadovoljna obitelj opravdava činjenicu da je proizvodnja mlijeka posao od kojega se može solidno živjeti, biti zadovoljan životom na selu i ustrajno raditi na poboljšanju kako života svoje obitelji tako i života svoga kraja.
Niti ove godine nismo pogriješili u izboru najboljih proizvođača mlijeka – nagrade su stigle u prave ruke, a sigurni smo da ćemo kad ih sljedeći put posjetimo, na gospodarstvu biti još više krava i još veća proizvodnja mlijeka.

Nepregledni gorski pašnjaci, obasjani ne previše toplim ljetnim suncem, pokazivali su snagu netaknute prirode svojim nepreglednim prostranstvima na kojima su bar na našem putu bezbrižno pasla stada krava i junica koje su tek po prvi put izašle sa svojim majkama na duge šetnje. Prema uređenju pašnjaka nismo dvojili da su njihovi gazde pravi stručnjaci u ovoj proizvodnji, a viđeno nam je ulilo nadu da gorski dio Hrvatske može ponuditi najbolje od sebe – turizam protkan poljoprivrednom proizvodnjom koja daje najbolje domaće proizvode, u ovom slučaju mlijeko najbolje kvalitete. Ovogodišnjim pobjednicima – obiteljima Grohar i Francišković čestitamo od sveg srca i želimo još veću proizvodnju mlijeka i još više zadovoljstva ovom proizvodnjom.