Obilježen 22. Svjetski dan školskog mlijeka

Hrvatska mljekarska udruga, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom i uz podršku Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te mljekara Dukat, Vindija i Belje, 29. rujna 2021. obilježila je 22. po redu Svjetski dan školskog mlijeka.

Ove smo godine središnju manifestaciju održali na farmi mliječnih krava “OPG Darko Grgat” u Lužanu (Grad Zagreb), gdje smo zajedno s djecom nazdravili čašom mlijeka i javnosti poslali poruku kolika je važnost pravilne prehrane naših najmlađih i koliko je važno svakodnevno u prehranu uključivati mlijeko i mliječne proizvode.

Svjetski dan školskog mlijeka tradicionalno se obilježava posljednje srijede u rujnu, a utemeljila ga je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, FAO, 2000. godine. Diljem svijeta organiziraju se raznolike mliječne aktivnosti na razini škola, i to na lokalnoj ili državnoj razini, a cilj je jedan – istaknuti važnost i veću potrošnju mlijeka u školama.

Mlijeko – temelj kvalitetne prehrane

Školski dan mlijeka služi nam da postavimo snažne temelje za zdrav i kvalitetan razvoj naše djece, da ih ohrabrimo i potaknemo na konzumaciju mlijeka i drugih zdravih mliječnih proizvoda i na taj im način omogućimo bolje praćenje nastave, veću koncentraciju i svježinu koja im je potrebna za obavljanje svakodnevnih obveza, ali i za sport i igru.

Danas, kada živimo u svijetu brze i nezdrave prehrane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti i odlično oruđe u borbi protiv pretilosti koja se sve češće javlja i kod djece školske dobi. Voćni mliječni proizvodi djeci u znatnoj mjeri mogu zamijeniti toliko omiljene slatkiše, a mlijeko i jogurt slatke gazirane sokove.

Podrška Ministarstva poljoprivrede i ministrice Vučković

Današnjim obilježavanjem Svjetskog dana školskog mlijeka na OPG-u Grgat ministrica Vučković još je jednom potvrdila punu podršku sektoru mljekarstva te iskazala jasan stav: “U Vladi i Ministarstvu poljoprivrede u sklopu širih napora da pomognemo sektoru stočarstva činimo sve da zadržimo otkup i preradu mlijeka te spriječimo gubitak svakog decilitra hrvatskog mlijeka. Naime, u e-savjetovanje upućeni su programi potpore sektoru mljekarstva, u okviru izmjena Programa ruralnog razvoja odobrena su dodatna sredstva za dobrobit životinja u vrijednosti od 130 milijuna kuna, a do ukupnog iznosa od oko 220 milijuna kuna, te dodatnih 90 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama, a u izradi je i program pomoći sektoru stočarstva u okvirnoj vrijednosti od 150 milijuna kuna“. Ministrica Vučković je naglasila i važnost predloženih  izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu kao dodatan poticaj razvoju sektoru, s obzirom da će stočarstvo biti jedan od prioriteta. Osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije bolesti COVID-19, Ministarstvo je donijelo i niz programa potpore, između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna. Također, kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, a mljekarima pomoglo s distribucijom i plasmanom svojih proizvoda,  na sjednici Vlade RH u srpnju 2021. prihvaćene su Izmjene i dopune Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme koje se odnose na poboljšanja u pogledu učinkovitijeg i transparentnijeg korištenja sredstava te proširenja liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja dobavljača i proizvoda. Riječ je o programu Europske unije koji uključuje kontinuirano osiguravanje voća i povrća u osnovnim i srednjim školama te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim školama kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, za što je u školskoj godini 2021./2022. osigurano ukupno više od 18 milijuna kuna, pri čemu iznos predviđen za mlijeko i mliječne proizvode iznosi 6,8 milijuna kuna”, zaključila je ministrica Vučković.