Održan 43. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

U Lovranu je od 7. do 10. studenoga 2018. održan tradicionalni 43. po redu Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Svrha je održavanja ovog Simpozija edukacijska u smislu prikaza novih stručnih i znanstvenih spoznaja važnih za mljekarsku struku i mljekarsku industriju. U edukativnom programu Simpozija aktivno su sudjelovali znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske. Znanstvene spoznaje i stručna iskustva prezentirani su s 12 plenarnih 18 usmenih izlaganja te 31 radom u poster sekciji, u kojoj su se iskustva između autora i zainteresiranih sudionika razmijenila u neposrednoj komunikaciji. Značaj ovoga znanstveno-stručnog skupa, kao i svih ranije održanih, mogućnost je neposredne razmjene stečenih iskustava iz područja cjelokupne mljekarske znanosti i prakse. Upravo zbog toga mljekarski stručnjaci većinu novih spoznaja o kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda, tehnologijama i trendovima značajnim za mljekarsku industriju mogu primijeniti u praksi.

U tijeku Simpozija promoviran je i sveučilišni udžbenik "Vrste mlijeka" autorica prof.dr.sc. Rajke Božanić, doc.dr.sc. Katarine Lisak Jakopović i doc.dr.sc. Irene Barukčić iz Laboratorija za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tako je Hrvatska mljekarska udruga objavila još jedan u nizu sveučilišnih udžbenika koji će svojom kvalitetom i izvrsnim sadržajem dopuniti nova znanja iz mljekarstva. Udžbenik obuhvaća pregled najvažnijih vrsta mlijeka i njihovih proizvoda koji se uz kravlje mlijeko koriste u ljudskoj prehrani, bilo kao hrana ili kao dodatak. Udžbenik je podijeljen u osam poglavlja: Kozje mlijeko, Ovčje mlijeko, Mlijeko bivolice, Kobilje mlijeko, Mlijeko magarice, Devino mlijeko, Kolostrum i Humano mlijeko. U svakom je poglavlju opisana proizvodnja pojedine vrste mlijeka te udjel u svjetskoj proizvodnji mlijeka. Detaljno je opisan sastav i specifičnosti pojedine vrste mlijeka u usporedbi s kravljim mlijekom. Poseban je naglasak stavljen na prehrambenu i zdravstvenu vrijednost pojedine vrste mlijeka. Navedeni su i tipični proizvodi koji se rade iz pojedine vrste mlijeka.

Zaključci Simpozija.

Povratak