Okrugli stol i Svjetski dan mlijeka 2024.

Mlijeko je važno u svakodnevnoj prehrani

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek u suradnji s Hrvatskom mljekarskom udrugom organizirao je 3. lipnja Okrugli stol MLIJEKO U SVAKODNEVNOJ PREHRANI – znanjem do samodostatnosti, konkurentnosti i održivosti u proizvodnji, preradi i potrošnji mlijeka. Povod za Okrugli stol bio je Svjetski dan mlijeka, koji se već tradicionalno obilježava od 2001. godine na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, svakog 1. lipnja u godini. Cilj ove proslave je različitim aktivnostima širom svijeta isticati važnost mlijeka i mliječnih proizvoda kao globalne hrane, ulogu mlijeka u egzistenciji i prehrani ljudi te promicati dobrobiti mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Okrugli stol okupio je priznate stručnjake iz područja mljekarstva i nutricionizma, predstavnike Hrvatske mljekarske udruge, glavne urednike znanstvenih i stručnih časopisa Mljekarstvo, Mlijeko i ja i Mljekarski list, profesore s osječkog i zagrebačkog sveučilišta, predstavnike Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, predstavnike industrije i farmera te zainteresiranu javnost. Sjajni panelisti koji su sudjelovali u Okruglom stolu, a od kojih su svi zainteresirani posjetitelji mogli štošta naučiti bili su:

 • Eva Pavić, KBC Rebro, glavna urednica časopisa Mlijeko i ja
 • Rajka Božanić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, glavna urednica časopisa Mljekarstvo
 • Pero Mijić, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
 • Milna Tudor Kalit, Agronomski fakultet Zagreb
 • Darija Kostelić Kuhar, Belje plus d.o.o.
 • Ljiljana Vajda Mlinaček, Belje plus d.o.o.
 • Martina Pavlić, HAPIH – Odjel za prehranu i upravljanje podatcima
 • Danijela Stručić, HAPIH – Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka
 • Angelina Paić, nutricionistica

dok je isti moderirala Mirela Lučan Čolić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

Teme Okruglog stola bile su:

 • Proizvodnja, prerada i potrošnja mlijeka na području Slavonije i Baranje: znanjem do samodostatnosti u proizvodnji mlijeka.
 • Kakva je kvaliteta domaćeg mlijeka? Zašto kupovati proizvode s oznakom “Mlijeko hrvatskih farmi”?
 • Prepoznatljivost i promidžba proizvoda s dodanom vrijednošću (ZOI, ZOZP, ZTS, “Dokazana kvaliteta”)
 • Prehrambena i zdravstvena vrijednost mlijeka i mliječnih proizvoda. Tanjur zdrave prehrane.
 • Intolerancija na laktozu i alergije na mlijeko: Moraju li laktoza intolerantne osobe izbjegavati sve mliječne proizvode?
 • Što piše na deklaracijama? Dovode li one potrošače u zabludu?
 • Koliki je rok trajnosti mliječnih proizvoda?
 • Konzumiraju li Hrvati dovoljno mliječnih proizvoda? Mliječni obrok u vrtićima i školama.
 • Trendovi u proizvodnji (i potrošnji) mliječnih proizvoda. Funkcionalni mliječni proizvodi.
 • Dezinformacije i kako se snaći u šumi nestručnih objava?
 • Mitovi i zablude o mlijeku i mliječnim proizvodima: rezultati ankete

Na Okruglom stolu se raspravljalo kako do samodostatnosti u proizvodnji mlijeka, koja trenutno iznosi samo oko 40%. Zaključeno je da se ulaganjem u znanje i inovativne tehnologije može povećati primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj.  Posebno je naglašena visoka kvaliteta domaćeg mlijeka, a dojmljiv podatak je da čak 97% mlijeka u Hrvatskoj pripada kategoriji najviše kvalitete. A kako bi potrošači bili sigurni da su proizvodi proizvedeni iz isključivo domaće sirovine, tu je znak „Mlijeko hrvatskih farmi“.

Istaknuta je visoka prehrambena i zdravstvena vrijednost mlijeka i proizvoda, posebice fermentiranih mliječnih proizvoda, koji se od davnina koriste u terapijske svrhe, a danas za to postoje i znanstveni dokazi. Stručnjaci su pažnju usmjerili na činjenicu da biljni napici ni u kojem slučaju ne mogu biti potpuna zamjena za mlijeko, jer mlijeko sadrži jedinstven skup nutritivno vrijednih sastojaka koji se ne može proizvesti u laboratoriju.

Također je naglašeno da Hrvati ne konzumiraju dovoljno mliječnih proizvoda; preporuke su 2-3 serviranja dnevno. Stoga treba pojačati aktivnosti promocije i edukacije o zdravoj prehrani, te širenja znanstveno potvrđenih informacija o nutritivnoj vrijednosti mlijeka.

Hrvatska mljekarska udruga, znanstveno-stručna udruga koja okuplja mljekarske stručnjake i znanstvenike kontinuirano educira proizvođače, prerađivače i potrošače mlijeka i mliječnih proizvoda, putem izdavačke djelatnosti, održavanjem edukativnih tematskih predavanja i radionica, mljekarskih simpozija, suradnjom s resornim ministarstvima, znanstvenim i stručnim institucijama te srodnim udrugama i zadrugama.

Ovakvi okrugli stolovi omogućuju da znanstveno utemeljene činjenice o mlijeku i mliječnim proizvodima izađu iz uskog kruga ljudi, znanstvenika, stručnjaka koji se time bave i nađu put do šire javnosti.

Nakon službenog dijela Okruglog stola, rasprava se nastavila uz druženje i degustaciju mliječnih proizvoda. Inače, ovaj Okrugli stol je organiziran u sklopu Mjeseca mliječnih proizvoda na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, a uz njega su pripremljene i zanimljive edukativne radionice za srednjoškolce i širu populaciju.