Svjetski dan školskog mlijeka, 30. rujna 2020.

Diljem svijeta, od 2000. godine, posljednje srijede u rujnu obilježava se i slavi Svjetski dan školskog mlijeka. Njegovo obilježavanje podržala je i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje ovog festivala mlijeka i mliječnih proizvoda. Diljem svijeta organiziraju se raznolike mliječne aktivnosti na razini škola, i to na lokalnoj ili državnoj razini, a cilj je jedan - istaknuti važnost "školskog mlijeka". Tako u Njemačkoj, primjerice, djeca rješavaju kvizove i upitnike te im se dodjeljuju diplome "Stručnjaka za mlijeko", dok u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, više od dva milijuna školske djece svojim posterima, crtežima, sloganima, kaligrafijom, animiranim filmovima i drugim kreativnim metodama ističu važnost mlijeka. U Kanadi se djeca natječu u izradi postera na temu školskog dana mlijeka, dok se u Pakistanu organiziraju cjelodnevni mliječni karnevali u svečanim odorama, s maskotama, predstavama, natjecanjima kao što je trčanje u vrećama, na štulama, i to sve u čast toj vrijednoj hrani - mlijeku.

Mlijeko - temelj kvalitetne prehrane

Školski dan mlijeka služi nam da postavimo snažne temelje za zdrav i kvalitetan razvoj naše djece, da ih ohrabrimo i potaknemo na konzumaciju mlijeka i drugih zdravih mliječnih proizvoda i na taj im način omogućimo bolje praćenje nastave, veću koncentraciju i svježinu koja im je potrebna za obavljanje svakodnevnih obveza, ali i za sport i igru.

Danas, kada živimo u svijetu brze i nezdrave prehrane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti i odlično oruđe u borbi protiv pretilosti koja se sve češće javlja i kod djece školske dobi. Voćni mliječni proizvodi djeci u znatnoj mjeri mogu zamijeniti toliko omiljene slatkiše, a mlijeko i jogurt slatke gazirane sokove.

Povratak