Milijune ljudi danas muči visoki krvni tlak, koji je jedan od najčešćih čimbenika rizika za bolesti krvožilnog sustava te ranu smrtnost. Pogađa između 35 i 40% žena i muškaraca odrasle populacije…
Sir i vino – ljubavni par za sva vremena
Za mnoge je sladokusce sir ono najbolje od hrane a vino najbolje od pića. Sir i vino imaju zajedničku povijest još od antičkih vremena. Dobivaju se na prirodan način postupkom fermentacije. I sir i vino mogu se…
Oduvijek obožavam piti mlijeko
Mladi plesač Ištvan Varga hrvatskoj je javnosti najpoznatiji po hit showu “Ples sa zvijezdama”, u kojem ove sezone veteranski nastupa po četvrti put. Ta je emisija mnoge privukla na plesni podij, a plesači profesionalci…
I Odisej je uživao u siru
Uživanje u siru poznato je još iz antičkih vremena. Stari Grci visoko su cijenili njegova gastronomska svojstva i sir stavljali uz bok vinu i ulju, mitskim mediteranskim delicijama. Stoga nije čudno da je sir ušao i u…
Zašto pijemo mlijeko?
Jedan od odgovora na pitanje zašto pijemo mlijeko svakako je i – mlijeko je ukusno i zdravo. Ali posve drugi odgovor znaju znanstvenici koje zanima zašto je čovjek razvio sposobnost probave mlijeka. Naime, većina životinja -…
Isprika da nemate vremena od danas više ne vrijedi
Doručak je najvažniji od pet preporučenih obroka na dan. “Po jutru se dan poznaje”, stara je poslovica. I po doručku, dodali bismo. Dobar doručak je prvi znak dobrog početka dana! Bez doručka tijelo je već od jutra…
SIRUTKA – izvor najvrjednijih funkcionalnih sastojaka
Sirutka je žućkasto-zelenkasta tekućina koja se odvaja od gruša sira tijekom postupaka obrade usirenog mlijeka. Sastav i kiselost sirutke ovise o sastavu korištenog mlijeka, vrsti sira koji se proizvodi, a ponajviše o…
Probiotici i zdravlje
Učinjen je velik napredak znanosti glede dijetalne prehrane i genetike. Dakako, sada su i potrošači izloženi ponekad proturječnim porukama, pa im je često teško razlikovati “dobru znanost” od pretjerane tvrdnje….
