Ovčarstvo i proizvodnja ovčjeg mlijeka njihova je obiteljska djelatnost, ljubav i tradicija koju su donijeli iz svojega rodnog kraja. Krenuli su samo s trima ovcama, a danas ih imaju čak 700. Na gospodarstvu obitelji Itijane i Bare…
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?
Pojava maslaca seže daleko u povijest. Njegova proizvodnja započela je još prije Krista. Pretpostavlja se da je kao i mnogi drugi mliječni proizvodi nastao sasvim slučajno – nomadi su konjima prenosili vrhnje zavezano u vrećici te…
Jedite raznovrsno i promišljajte o kvaliteti prehrane
Blanka Vlašić naša je vrhunska atletičarka i jedna od najboljih skakačica uvis u povijesti atletike. Dvostruka je svjetska prvakinja i olimpijska doprvakinja iz Pekinga 2008.
Što je važnije – količina ili kvaliteta?
Kontinuirani porast broja osoba s povećanom tjelesnom masom koja vodi u razvoj cijelog niza poremećaja, poput metaboličkog sindroma, bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i drugih, rezultirao je uvjerenjem kako su masnoće…
Mlijeko u funkciji nutritivne terapije
Pothranjenost bolesnika u bolnicama čimbenik je rizika za nepovoljan ishod liječenja, odnosno produljen boravak u bolnici i duži oporavak.
Moj život sa sirom
Sir je najstariji prehrambeni proizvod, stariji i od kruha. Njegov postanak, raznolikost vrsta i svojstava vezani su uz vjekovna iskustva, tradiciju i lokalne uvjete proizvodnje.
Zašto se svježe mlijeko brzo zakiseli, a trajno mlijeko traje?
Mlijeko i mliječni proizvodi sadržavaju niz vrijednih nutrijenata čiji je pozitivni učinak na prehrambeni status i zdravlje čovjeka znanstveno istražen i potkrijepljen. Mlijeko je biološka tekućina pa je promjenjiva sastava i…
Mlijeko hrvatskih farmi jamstvo je kvalitete i sigurnosti
Nadamo se da će svijest potrošača s vremenom sve više rasti te da će sve više proizvoda u mliječnoj praksi biti označeno znakom ”Mlijeko hrvatskih farmi”