Mljekarski list 7/2019

Poštovani čitatelji,
Tijekom ovih vrućih ljetnih dana svatko od nas zajedno s našim savjesnim i vrijednim stočarima pokušava pronaći što optimalnije rješenje za umanjenje stresa kako kod mliječnih krava, tako i ostale stoke koja će cijeloga ljeta boraviti na našim gospodarstvima. Prema našoj stoci imamo obvezu osigurati uvjete u kojima će što bezbolnije preživjeti ovo vruće ljeto, pritom računajući na što manje gospodarske gubitke. Svakako je važno uvijek isticati i ponavljati kako je najpotrebnije svakodnevno osiguravati dovoljne količine kvalitetne vode, jer ne zaboravimo da je voda i najvažnija hrana, kako našim životinjama tako i nama samima.  Od aktualnih tema izdvajamo odgovor na pitanje zašto i kako organizirati pregonsko napasivanje, s obzirom na to da naša zemlja obiluje pašnjacima koji bi uz određenu razinu agrotehnike i promjene u gospodarenju mogli dati izvrsne prinose, i jeftine! Posebnu temu posvetili smo pokrovnim usjevima, koji su osim za obogaćivanje tla mineralnim hranivima izvrsni i u sprečavanju rasta korova, zaštiti od erozije, pa i pojave nekih štetnika i bolesti. Lucerna, kao krmna kultura u proizvodnji voluminozne krme, osigurava za hranidbu životinja odličan prinos visokokvalitetne bjelančevinaste hrane. Odlikuje ju vrlo dobra ješnost i konzumacija suhe tvari, brzo se probavlja jer u kratkom vremenu prolazi kroz probavni trakt preživača, što rezultira povećanjem unosa hrane. Stoga pročitajte više o svojstvima lucerne za siliranje. Naš neumorni terenski agronom Srećko Ladišić još uvijek neumorno piše o budućnosti hrvatskog mljekarstva, koja ponajprije ovisi o konkretnim rješenjima konkretnih problema koji su se godinama nagomilavali. Naš poštovani kolega i dugogodišnji suradnik još uvijek ne posustaje i ne gubi nadu u hrvatsko stočarstvo i mljekarstvo, a o njegovu viđenju i mogućim rješenjima - pročitajte u prilogu.
Savjetujem, ne propustite pročitati prekrasnu reportažu s našega juga, s jedinstvenoga i posebnog Pelješca, gdje je stočarstvo rijedak i težak posao pa se njime može baviti samo onaj tko taj posao toliko voli da bez svojih ovaca, magaraca, koza i krava više ne bi bio onaj isti - Joško, kakvoga naša stočarska i mljekarska struka poznaje. Dakako, riječ je o Josipu Antunoviću - velikom zaljubljeniku i zagovorniku obiteljske tradicije, koji na svom OPG-u u Kuni Pelješkoj zajedno s obitelji u skladu s tradicijom i prirodom vrijedno radi i proizvodi na korist hrvatske poljoprivrede.
Teme Mljekarski sektor - važnost i mogućnosti u idućem financijskom razdoblju 2021.-2027. i Utjecaj zajedničke poljoprivredne politike EU-a na klimatske promjene i emisiju stakleničkih plinova osobito su važne, jer daju odgovore na pitanja što nas čeka u prostoru zajedničke poljoprivredne politike, u koju smo se uklopili, ili se barem pokušavamo uklopiti kada je riječ o promišljanju unapređenja poljoprivredne proizvodnje. I još je tu puno reportaža s terena i praktičnih savjeta, kao i važnih vijesti iz Ministarstva poljoprivrede, stoga ne propustite ni jednu od ponuđenih tema iz našega popularnoga mljekarskog časopisa.


SADRŽAJ
Zašto i kako organizirati pregonsko napasivanje?    2
Pokrovni usjevi    6
Svojstva lucerne za siliranje    10
Dani polja pšenice i ječma Poljoprivrednog instituta Osijek    14
Agrometeorološka prognoza za srpanj    16
Temelji proizvodnje mlijeka    18
Odabir ovaca na temelju prikladnosti vimena strojnoj mužnji    22
Pelješki sklad tradicije i prirode    24
Vijesti iz Ministarstva poljoprivrede    28
Društveno ponašanje goveda38
Važnost mljekarskog sektora - mogućnosti u idućem financijskom razdoblju 2021.-2027.    42
Utjecaj zajedničke poljoprivredne politike EU-a na klimatske promjene i emisiju stakleničkih plinova    46
Bambino kup mladih uzgajivača goveda Prekodravlja    50
Vijesti iz Agencije za plaćanja    52
Magični trio zelene Istre    54
Plivanje - iznimno zdrava sportsko-rekreativna aktivnost    56

Povratak