Potrebe za hranom u svijetu i u nas stalno se povećavaju, a osobito za mesom i mlijekom koje treba namiriti boljim korištenjem biljnih resursa. Da bi približili nove tehnologije proizvodnje i korištenja postojećih biljnih resursa u stočarskoj proizvodnji, pokušali smo...
Sveučilišni udžbenik “Fermentirana mlijeka”
Fermentirana su mlijeka u prehrani brojnih civilizacija prisutna već tisućama godina. Duga povijest proizvodnje, njihova izuzetno visoka hranjiva i fiziološka vrijednost, te veliki gospodarski i kulturološki značaj koja ona imaju za svaku pojedinačnu zemlju razlozi su...
Priručnik “Upravljanje zdravljem stada s ciljem povećanja konkurentnosti i očuvanja okoliša u proizvodnji ovčjeg i kozjeg mesa i mlijeka”
Posljednjih godina u Hrvatskoj raste zanimanje za uzgoj ovaca i koza radi proizvodnje mesa i mlijeka. Uspješna proizvodnja, osim na kvalitetnom smještaju i hranidbi, temelji se i na upravljanju zdravljem stada. Pod time se podrazumijeva niz mjera s osnovnim ciljem...
Sveučilišni udžbenik “Trave za proizvodnju krme i sjemena”
Porodica trava (Poaceae, Gramineae) predstavlja jedanu od najzastup-ljenijih porodica u biljnom svijetu. Prema broju jedinki (abundauniji) trave su u prirodnim zajednicama brojnije, u odnosu na broj jedinki, iz ostalih biljnih porodica. Po kakvoći i produktivnosti sve...
Mljekarski list 4/2021
Sadržaj Proljetna hranidba mliječnih krava 2 Proljetni radovi na travnjaku 6 Agrometeorološka prognoza za travanj 10 Praktična iskustva u sjetvi lucerne i njezinoj dugotrajnosti 12 Ulov hranjivih tvari u prvom otkosu sjenaže 16 Tradicija i nova tehnologija na...
Sveučilišni udžbenik “Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu”
Ovaj udžbenik je nastavno, znanstveno i stručno štivo o biološkim, genetskim i gospodarskim odlikama šest glavnih farmskih (stočarskih) vrsta domaćih životinja. Sam naslov udžbenika neobičan je i intrigantan. Na ovakav naslov koji nije istovjetan nazivu modula kojemu...
Sveučilišni udžbenik “Mlijeko i mliječni proizvodi”
Pred vama je osuvremenjeno i nadopunjeno izdanje udžbenika "Mlijeko - tehnologija, biokemija i mikrobiologija". Uz inovirana poglavlja Sirovo mlijeko, Toplinski obrađeno mlijeko, Fermentirano mlijeko, Sirarstvo i sirutka, dodana su nova poglavlja: Mlijeko u prahu,...
Priručnik “Preventiva bolesti ovaca na kvarnerskim otocima”
Uzgoj ovaca na kvarnerskim otocima bilježi višestoljetnu tradiciju. Njegova je osnovna odlika ekstenzivan način uzgoja u kojem ovce tijekom cijele godine borave na otvorenom. Takav uzgoj omogućava pojavu brojnih bolesti koje ugrožavaju zdravlje pojedinih ovaca ali i...