1. lipnja – Svjetski dan mlijeka

Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. lipnja u cijelome svijetu, s ciljem isticanja važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Prvi Svjetski dan mlijeka obilježen je 2001. godine, na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO-a) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje ovog festivala mlijeka i mliječnih proizvoda.

U Hrvatskoj se Svjetski dan mlijeka obilježava prigodnim programima i edukativnim materijalima u stručnim časopisima Hrvatske mljekarske udruge, a hrvatske mljekare su doniranjem svojih proizvoda promovirale važnost mliječnog obroka u svakodnevnoj prehrani, osobito djece i mladih.

Od malena nam je poznata činjenica kako je mlijeko potpuno prirodna i najkompletnija hrana koja zadovoljava potrebe baš svakoga. Sadržava obilje mineralnih tvari, vitamina, visokovrijednih proteina i mliječnu mast, a svi su ti sastojci neophodni za normalno funkcioniranje svakog organizma. Znanstvenici su otkrili kako mlijeko sadržava čak i do 40 različitih mineralnih tvari, od kojih su najzastupljenije kalcij, fosfor, magnezij, natrij i kalij. Količine navedenih mineralnih tvari u mlijeku od fiziološke su i nutritivne važnosti za naš organizam. Istraživanja su pokazala – mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija u prehrani, a njegova je iskoristivost u organizmu veća u odnosu na iskoristivost iz druge hrane. Najzanimljivije preventivno djelovanje mlijeka iskazuje se kod kostiju, zubi, krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora.

Poznato je i da je mlijeko najbolja hrana za osobe izložene težim tjelesnim i psihičkim naporima, te da povećava moć koncentracije. Popijeno netom prije spavanja osigurava lakše tonjenje u san, ali i mirniji i dublji san. Mlijeko je veoma bitna namirnica u svim fazama ljudskog života, a ne samo u najranijoj dobi.

Naši hrvatski farmeri i naši hrvatski prerađivači svakoga se dana brinu da nama potrošačima osiguraju dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i svih drugih kategorija prehrambenih proizvoda, i to prema najvišim standardima sigurnosti i kvalitete hrane

Sigurni u kvalitetu hrvatskoga mlijeka, pozivamo potrošače da se okrenu proizvodima koji su plod ruku naših poljoprivrednih proizvođača, proizvedeni na našim čistim hrvatskim poljima, prerađeni u mljekarskim pogonima tradicionalno ugledne mljekarske industrije i moderniziranim obrtničkim objektima