1. lipnja – Svjetski dan mlijeka

Na temelju čega donosite odluku o kupovini kad su mliječni proizvodi u pitanju? Cijena, ambalaža, okus, preporuke – sve to igra ulogu, ali postoji još jedan znak koji vam može olakšati odluku: ‘Mlijeko hrvatskih farmi’. Ovim se znakom jasno i nedvosmisleno ističe podrijetlo, odnosno Republiku Hrvatsku kao područje na kojem je proizvod nastao. Povodom Svjetskog dana mlijeka koji obilježavamo 1. lipnja odaberite za sebe i svoje najmilije što više mliječnih proizvoda sa znakom “Mlijeko hrvatskih farmi”. Svjetski dan mlijeka prilika je da se zahvalimo svim našim vrijednim poljoprivrednicima – proizvođačima mlijeka, za težak posao koji svakodnevno rade, bilo da je vikend i praznik ili koji drugi dan u tjednu. Oni brinu o svom blagu, svojim kravama i teladi, njivama i livadama, kako bi proizveli tu važnu hranu… Svakoga dana… Hvala im na tome! Više saznajte na https://bit.ly/3EUM2bC.

Svjetski dan mlijeka obilježava se 1. lipnja u cijelome svijetu, s ciljem isticanja važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Prvi Svjetski dan mlijeka obilježen je 2001. godine, na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO-a) koja izmjenjuje iskustva raznih zemalja i koordinira obilježavanje ovog festivala mlijeka i mliječnih proizvoda.

U Hrvatskoj se Svjetski dan mlijeka obilježava prigodnim programima i edukativnim materijalima u stručnim časopisima Hrvatske mljekarske udruge, a hrvatske mljekare su doniranjem svojih proizvoda promovirale važnost mliječnog obroka u svakodnevnoj prehrani, osobito djece i mladih.

Od malena nam je poznata činjenica kako je mlijeko potpuno prirodna i najkompletnija hrana koja zadovoljava potrebe baš svakoga. Sadržava obilje mineralnih tvari, vitamina, visokovrijednih proteina i mliječnu mast, a svi su ti sastojci neophodni za normalno funkcioniranje svakog organizma. Znanstvenici su otkrili kako mlijeko sadržava čak i do 40 različitih mineralnih tvari, od kojih su najzastupljenije kalcij, fosfor, magnezij, natrij i kalij. Količine navedenih mineralnih tvari u mlijeku od fiziološke su i nutritivne važnosti za naš organizam. Istraživanja su pokazala – mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija u prehrani, a njegova je iskoristivost u organizmu veća u odnosu na iskoristivost iz druge hrane. Najzanimljivije preventivno djelovanje mlijeka iskazuje se kod kostiju, zubi, krvožilnog sustava, pretilosti, dijabetesa tipa 2 i tumora.

Poznato je i da je mlijeko najbolja hrana za osobe izložene težim tjelesnim i psihičkim naporima, te da povećava moć koncentracije. Popijeno netom prije spavanja osigurava lakše tonjenje u san, ali i mirniji i dublji san. Mlijeko je veoma bitna namirnica u svim fazama ljudskog života, a ne samo u najranijoj dobi.