12. Svjetski dan školskog mlijeka 28. rujna 2011. godine

U srijedu, 28. rujna 2011. na prostoru Osnovne škole Jelkovec u Sesvetama u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge i Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, a uz podršku hrvatskih mljekara Belja, Dukata, Euromilka i Vindije obilježen je Svjetski dan školskog mlijeka, koji se u svijetu tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu.

Svrha obilježavanja ovog dana je skrenuti pozornost na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Naroda FAO.
Djeca iz 27 zagrebačkih škola i vrtića pripremila su literarne i likovne radove te igrokaze na temu mlijeka, kojima su i ove godine prezentirala svoja razmišljanja o ovoj izuzetno važnoj namirnici. Domaćini proslave, osnovnoškolci iz Jelkovca, ugostili će djecu iz VI. osnovne škole Varaždin, koja su stigla u organizaciji Vindije d.d.

Ovogodišnji promotori zdravog mliječnog obroka bili su članovi Kluba hokeja na ledu Medveščak Igor Lazić, Dino Gombar i Joel Prpić, te zlatni olimpijski informatičari Ivica Kičić iz V. zagrebačke gimnazije, te Gustav Matula i Matija Milišić iz 15. zagrebačke gimnazije.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka i ove je godine organizirana humanitarna akcija “Hrvatske mljekare daruju djecu OŠ Jelkovec“. Podsjećamo, proteklih je godina akcija bila usmjerena na OŠ “Nad lipom” i vrtić Centra za autizam i OŠ Grigora Viteza iz Zagreba.