14. Svjetski dan školskog mlijeka

Dobra i zdrava navika za cijeli život.

Hrvatska mljekarska udruga, u suradnji s Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, a uz podršku mljekara Dukata, Vindije, Belja i Leda, i ove je godine na zagrebačkom Bundeku organizirala manifestaciju obilježavanja 14. svjetskog danas školskog mlijeka s porukom – zdrava i pravilna prehrana predškolske i školske djece. Cilj je manifestacije da se prigodnim dječjim programom mlijeku u čast, kroz pjesmu, ples i igru čuje što djeci znači i kako doživljavaju tu jedinstvenu i nezamjenjivu hranu – dobro im poznatu od prvih dana njihova života i koja bi im trebala ostati dobra navika za cijeli život.

Kao što je već poznato, Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.

U programu u kojemu se pjevalo i plesalo, i u kojemu se na stotine puta čula riječ mlijeko, sudjelovale su zagrebačke škole i vrtići, i to osnovne škole Cvjetno naselje, Nad lipom, OŠ Dragutina Domjanića, Kustošija, Trnsko, Zapruđe, Vugrovec Kašina, Voltino, Mladost Utrine i OŠ Nikola Hribar iz Velike Gorice. U programu su svoje originalne ideje predstavila djeca iz dječjih vrtića Utrina, Travno, Maksimir, Sopot, Potočnica, Sesvete, Zvončić, Šegrt Hlapić, Žabac, Grigor Vitez, Hrvatski Leskovac i Zapruđe.

I ove godine proslavi su se pridružili mladi uzgajivači goveda u Bambino kupu Hrvatske poljoprivredne agencije, sa svrhom promocije uzgoja i proizvodnje mlijeka na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Djeca odjevena u narodne nošnje predvodila su svoje ljubimce-telad, a ovo je bila izvrsna prilika da djeca iz gradskih sredina upoznaju vršnjake iz ruralnih krajeva zagrebačke okolice. Kao i prošle godine, telad je izazvala veliko oduševljenje djece ali i slučajnih posjetitelja. Sudionici Bambino kupa djeca su uzgajivača goveda Grada Zagreba i Zagrebačke županije, i to: Zdravko i Katarina Sobota, Josip i Nikola Obad, Josip i Ivan Škrivanek, Gabrijela i Patricija Puretić i Petra Jantoljak. Posebnu pozornost medija izazvali su sedmogodišnji Ema i Vinko – ovogodišnji promotori mlijeka s hrvatskih farmi kojima smo posvetili naslovnicu novog broja časopisa Mlijeko i Ja.

Povodom 14. po redu Svjetskog dana školskog mlijeka Hrvatska mljekarska udruga pripremila je prigodan broj revije Mlijeko i Ja, posvećen upravo promociji mlijeka s hrvatskih farmi. U neposrednom kontaktu s proizvođačima mlijeka i predstavnicima hrvatskih mljekara koji rade na unapređenju kvalitete sirovog mlijeka, čitatelji su mogli doznati na čemu hrvatske mljekare temelje svoju preradu dostupnu na policama trgovina, koliko im je važna sirovina domaćih proizvođača mlijeka, ali i koliko truda i znanja ulažu u dobre partnerske odnose i edukaciju u svim segmentima proizvodnje mlijeka. Svjesni činjenice da se premalo pozornosti pridaje isticanju kvalitete koju postižu hrvatski proizvođači mlijeka – a koju naše mljekare dodatno oplemenjuju u svojim proizvodnim pogonima iz kojih svakodnevno izlazi bogat proizvodni program kvalitetnih mliječnih proizvoda – ovaj broj časopisa Mlijeko i Ja bio je posvećen zajedničkoj promociji mlijeka s hrvatskih farmi. Osim toga, nekoliko članaka bilo je posvećeno i pravilnoj prehrani predškolske i školske djece, naravno, s naglaskom na prehranu mlijekom i mliječnim proizvodima. Mladim je potrošačima istaknuta važnost mliječnih proizvoda, a činjenice su potkrijepljene najnovijim znanstvenim istraživanjima multifunkcionalne vrijednosti mlijeka.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka organizirana je i humanitarna akcija Hrvatske mljekare daruju djecu s posebnim potrebama, u koju  su se uključile mljekare Dukat, Vindija, Belje i Ledo. Ove godine akcija je bila usmjerena na OŠ Nad lipom i vrtić Centra za autizam u Zagrebu, koji su i inače veliki ljubitelji mlijeka i mliječnih proizvoda.
Hrvatska mljekarska udruga i ove je godine povodom Svjetskog dana školskog mlijeka poslala poruku javnosti  kako zajedničkim snagama možemo pridonijeti većoj potrošnji a time i proizvodnji mlijeka i ostalih poljoprivrednih proizvoda s hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava.