Dani sira u Krasnu

Kao i proteklih godina, i ove su godine 19. srpnja 2008. godine održani Dani sira u Krasnu, gdje smo opet mogli uživati u okusima tradicionalnih sireva, kako domaćih ličkih – velebitskog, krasnarskog i škripavca, tako i gostujućih tradicionalnih dalmatinskih i kontinentalnih sireva koje su izložili predstavnici mljekara okupljenih u Udrugu proizvođača mlijeka. Domaćin manifestacije bila je mljekara “Runolist” vlasnika tvrtke Tomaić commerce d.o.o. iz Krasna. Gostima nije trebalo puno da se uklope i prepuste čarima ovog prekrasnog krajolika, na čijim se pašnjacima već stoljećima stvara kvalitetna sirovina iz koje naši vrijedni sirari proizvode i ispunjavaju naše sve veće zahtjeve za što finijim, ukusnijim i osjetilima izazovnijim domaćim sirevima.

Tako je bilo i ovaj put. Dani sira u Krasnu ponudili su pregršt kvalitetnih, i s razlogom visoko i zlatno ocijenjenih tradicionalnih sireva. Proizvođači mlijeka – kooperanti sirane Runolist, zadovoljni su činjenicom da su upravo ovakvi vrhunski sirevi proizvedeni od mlijeka njihovih krava koje bezbrižno pasu na predivnim pašnjacima bogatim ljekovitim i aromatičnim vrstama biljaka koje umnogome koristimo u domaćim kućnim ljekarnama.

Kako bi posjetiteljima priuštili da uz dobru krišku sira i koju kapljicu prigodnog vina (ne zaboravimo – sir i vino su najbolji par – “par excellance”, a kod nas je na svu sreću opet nula pet promila), zapjevaju i zaplešu, domaćini su organizirali zabavu koja je trajala do kasnih, odnosno “sitnih” jutarnjih sati. Dobro raspoloženje posjetitelja poticali su ugodni zvuci slavonske tamburice, a svoje hitove otpjevali su Kićo Slabinac i Snaša s bendom Slavonski dukati. Pa nek’ netko još kaže da Ličani ne znaju u kolo “po šokački”.

Zaista je vrijedno spomenuti da se, opet – po tko zna koji put, ovakav događaj održao baš na području, koje je možda daleko od gradske vreve, ali nikako manje vrijedno ili dostupno bilo kome tko u svojim mislima čezne za nepreglednim šumama i zelenim proplancima na kojima dan danas, ne biste vjerovali, pasu krave. Gledajući sve to skupa čovjeku se u jednom trenutku pojavi osjećaj kojeg nekome najčešće opisujemo: “Tamo ti je tako je lijepo da imaš osjećaj kao da je vrijeme stalo prije sto godina”. I tako, opet priča o polju, kravi i mlijeku ima sretan kraj, a to je svakako proizvodnja kvalitetnog vrhunskog sira.