Jedno sjećanje na Vukovar

Jedno sjećanje na Vukovar…

U Vukovaru je 22. listopada 2008. godine obilježena deseta godišnjica rada Dječjeg kutića “Željka” u prostorijama Društva “Naša djeca”

Kao što je poznato, vrtić je izgrađen sredstvima humanitarne akcije “Litra mlijeka za obnovu Vukovara”, u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge. Akciju su svesrdno podržale i u njezino provođenje aktivno se uključile sve hrvatske mljekare te proizvođači mlijeka – čitatelji Mljekarskog lista.

Odlukom Upravnog odbora Hrvatske mljekarske udruge 21. veljače 1997. godine pokrenuta je humanitarna akcija “Litra mlijeka za obnovu Vukovara”, a s obzirom na to da su upravo djeca najneviniji stradalnici Domovinskog rata, odlučena je izgradnja dječje ustanove.
U promidžbi akcije korišten je slikovni materijal i vrijednosne markice s likom djevojčice u plaču – Željke Jurić, iz dokumentarnog filma “Svjedok”, simbolom stradale djece Vukovara.
Vrijednosne samoljepljive markice (2,00 kune) distribuirane su putem službi za primarnu proizvodnju mlijeka pri mljekarama, i to svaki mjesec u vrijeme isporuke Mljekarskog lista.

U humanitarnu akciju uključeni proizvođači i prerađivači mlijeka cijele Hrvatske…

Akcija je trajala osam mjeseci, a markica iz svakog mjeseca činila je dio motiva slike djevojčice Željke. U akciji je prikupljeno sveukupno 686.486,00 kuna, a sredstva su predana poglavarstvu grada Vukovara, uz uvjet da se utroše za izgradnju dječje ustanove.

Godine 1998., 22. listopada, u potpunosti je realiziran projekt Hrvatske mljekarske udruge a Dječji kutić “Željka” započeo je s radom, otvorivši vrata malim napaćenim Vukovarcima. Bio je to trenutak za pamćenje, nevini i topli pogledi 40 polaznika govorili su više od svake riječi zahvalnosti.

Dječji kutić “Željka” otvorila je gospođa Jadranka Kosor, tada potpredsjednica hrvatskog Sabora, poznata kao velika zagovornica stradalih i prognanih osoba Domovinskog rata, koja je u samom početku dala bezrezervnu podršku akciji. I čelnici poglavarstva grada Vukovara, koji su tada djelovali u progonstvu, dali su velik doprinos u ishođenju svih dozvola i mišljenja oko izgradnje Dječjeg kutića ” Željka”.

Prvi objekt u Vukovaru obnovljen sredstvima solidarnosti…

Gradonačelnica grada Vukovara Zdenka Buljan, koja je bila naša domaćica, pozdravila je članove Upravnog odbora Hrvatske mljekarske udruge te podsjetila na akciju koja se provodila pod motom “Litra mlijeka za obnovu Vukovara”. Kako je i ona u to vrijeme aktivno sudjelovala u samom projektu a izvrsno je upućena i u tijek akcije, istaknula je da je prema evidencijama poglavarstva grada Vukovara upravo “Litra mlijeka za obnovu Vukovara” bio prvi projekt kojim je sredstvima solidarnosti u potpunosti obnovljen jedan objekt u Vukovaru. Hrvatska mljekarska udruga, shvativši važnost stavljanja u funkciju ovog kutića za djecu, akciju je provodila brzo i efikasno. Bila je to litra mlijeka od srca, za male napaćene Vukovarce.

Deset godina poslije

Danas, 10 godina nakon otvorenja kutića, smatrali smo prigodnim obilježiti taj dan zajedno s malim Vukovarcima, predstavnicima Društva “Naša djeca” te čelnicima poglavarstva grada Vukovara, koji su se zajedno s predstavnicima Hrvatske mljekarske udruge svesrdno zalagali u provođenju ovog projekta, iskreno se veseleći njegovom dovršetku.

Unatoč kadrovskim izmjenama odgajatelja, pedagoga i ravnatelja, kada smo dolazili u ovaj kutić ili zbog spriječenosti slali darove za božićne i uskrsne blagdane, uvijek su nam bila u mislima djeca – polaznici kutića i na nas ostavljali snažan dojam. Za uzvrat dobivali smo iskrenu dobrodošlicu i zahvalnost djece za svaku i najmanju darovanu sitnicu.

I danas, 10 godina poslije nižu se slike napaćenog nam Vukovara koje upozoravaju na snažan duh Vukovara i njegovih Vukovaraca. Upravo vjerujući u snagu duha Vukovaraca i njihov povratak u porušeni grad, odlučili smo sagraditi dječju ustanovu, jer povratak bez djece ne bi bio povratak.

Bio je to dar onima koji su i u tmurnoj vukovarskoj svakodnevici uvijek obećavali najviše, a to su djeca.

Upravni odbor Hrvatske mljekarske udruge niti danas ne zaboravlja male Vukovarce, te je odlučio donirati ček vrijednosti 10.000 kuna koji će biti namjenski potrošen za obnavljanje dječjeg igrališta i kupovinu novog tobogana. Djeca su sa svojim odgajateljicama pripremila prigodni program u kojem su s velikom radošću igrokazima i recitacijama opisali svoj veseli život u voljenom Vukovaru. Vrlo emotivnim riječima svoj rad u Društvu “Naša djeca” opisale su predsjednice Antonija Kukuljica, koja je u vrijeme pokrenute inicijative obnove Dječjeg kutića „Željka“ vodila Društvo “Naša djeca”, Marijana Božinović te sadašnja predsjednica društva Blaženka Sabo. Upravni odbor posjetio je novootvoreni Hrvatski dom u Vukovaru te rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke, gdje je održana redovna sjednica Upravnog odbora.

Veseli nas što je s nama bila i Željka Jurić, nekad mala uplakana djevojčica u plavom kaputiću a danas odrasla djevojka, čiji se lik duboko usjekao u sjećanje svih građana Hrvatske. Često smo se viđali u prognaničkom naselju Špansko u Zagrebu gdje je živjela sa svojom majkom Jasminkom, koja nam je dopustila da koristimo Željkin lik u svrhu promidžbe akcije.

Obilježavajući ovu obljetnicu želimo se zajednički prisjetiti tog vremena koje je bilo teško, ali ispunjeno ljubavlju i dobrotom, a dječji pogledi puni topline govorili su više od riječi HVALA.

Ispunjeni posebnom radošću odlazimo iz Vukovara, zadovoljni što i nakon 10 godina Dječji kutić “Željka” sjaji punim sjajem kao i onoga dana kada smo ga s ponosom otvorili.