Mliječni dan u Poliklinici SUVAG

Mliječni dan u SUVAG-u nastavak je akcije obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka od 27. rujna 2017. na zagrebačkom Bundeku

Poliklinika SUVAG i Hrvatska mljekarska udruga organizirali su 20. studenoga 2017. “Mliječni dan” povodom Međunarodnog dana dječjih prava i humanitarne akcije “Hrvatske mljekare daruju djecu s poteškoćama u razvoju”. Cilj održavanja Mliječnog dana bio je prigodnim dječjim programom mlijeku u čast, kroz pjesmu, ples i igru čuti što djeci znači i kako doživljavaju tu jedinstvenu i nezamjenjivu hranu – dobro im poznatu od prvih dana njihova života i koja bi im trebala ostati dobra navika za cijeli život.

Čaša mlijeka je čaša zdravlja – poručuju vrijedni djelatnici Poliklinike SUVAG

“Programom smo nastojali ojačati svijest javnosti o važnosti pravilne prehrane djece i mladih. Ne smijemo zaboraviti kako su čimbenici koji izravno utječu na formiranje pravilnih prehrambenih navika djece i mladih upravo roditelji, odgojno-obrazovne ustanove, mediji te svi oni koji svojim pozitivnim primjerom mogu utjecati na stvaranje dobrih prehrambenih navika. Stoga smo danas ponovno poslali poruku upravo njima da već od danas krenu sa svojim zadaćom” – ispred organizatora istaknula je Vera Volarić, predsjednica Hrvatske mljekarske udruge, koja već niz godina organizira i provodi kampanje s ciljem unaprjeđenja kvalitete prehrane u Republici Hrvatskoj. “Mi iz Hrvatske mljekarske udruge ispred struke često šaljemo jedinstvenu poruku da je mlijeko najsavršenija prirodna hrana, i želimo da postane neizostavno u prehrani kako djece tako i svih životnih dobi” – zaključila je.

Prof. dr. sc. Adinda Dulčić, ravnateljica SUVAGA, zdravstvene ustanove u kojoj se provodi specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji, povodom Međunarodnog dana dječjih prava kaže kako Poliklinika SUVAG u svom odgojno-obrazovnom programu ističe važnost pravilne prehrane, dakako i prehrane mlijekom kao preduvjeta dobrog zdravlja djece, te je stoga i donacija mlijeka i mliječnih proizvoda stigla u prave ruke. “Naša su djeca dvostruko ranjiva skupina – znamo da su djeca općenito ranjiva, a djeca u našoj Poliklinici dodatno su osjetljiva zbog svojih specifičnosti u razvoju, a odrasli su zaduženi poglavito za ostvarenje prava djeteta. Ovim danom obilježavamo i sjećanje na 1989. godinu, kada je prvi put potpisana Konvencija o pravima djeteta. Ove godine smo po izboru djece, u suradnji s Hrvatskom mljekarskom udrugom, Međunarodnog dan dječjih prava posvetili smo mlijeku, i nazvali smo ga “Mliječni dan”, a cijeli tjedan provodimo projekt “Pravo djeteta na pravilnu prehranu” pod sloganom “Danas jedem dugu“ kojim promoviramo raznoliku i kvalitetnu prehranu, čime podižemo razinu svijesti i djece i odraslih o važnosti pravilne prehrane za pravilan rast i razvoj djeteta, a sve to zapravo s ciljem da nam odrastu u snažne mlade ljude koji će se uz nas, ali i samostalno uključiti ravnopravno u jedan inkluzivni život gdje će imati uloge svatko prema svojim mogućnostima.”

Djeca iz Osnovne škole Poliklinike SUVAG pravi su ljubitelji mlijeka i mliječnih proizvoda

Mliječni dan u SUVAG-u nastavak je akcije obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka od 27. rujna 2017. na zagrebačkom Bundeku, i to po osamnaesti put po redu,  slavi se u mnogim zemljama svijeta posljednje srijede u mjesecu rujnu. Taj dan pruža priliku međunarodnoj zajednici da se usredotoči na važnost konzumiranja mlijeka u školi, ali i na zdravstvene dobrobiti koje pruža u odgoju djece. Hrvatska mljekarska udruga je i ove godine povodom Svjetskog dana školskog mlijeka poslala poruku javnosti kako zajedničkim snagama možemo pridonijeti većoj proizvodnji i potrošnji mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj, a “I ja volim mlijeko” poruka je s održanog 18. svjetskog dan školskog mlijeka.

Volim mlijeko zato što je zdravo i zato što je fino. Mlijeko ima puno vitamina, i mi pijemo puno mlijeka pa imamo velike mišiće i čvrste kosti, rekli su nam petogodišnjaci Dječjeg vrtića Poliklinike SUVAG