Mliječni dan za djecu Klaićeve bolnice

U utorak 20. listopada 2015. održan je “Mliječni dan za djecu Klaićeve bolnice u Zagrebu” kojim smo se kroz pjesmu i ples priključili mnogim zemljama u svijetu koje mlijeku i mliječnim proizvodima daju zasluženo mjesto u prehrani djece.
Manifestacija je održana u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge a pod pokroviteljstvom naših hrvatskih mljekara Dukat i Vindija, uz podršku Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Ministarstvo zdravlja, Hrvatske agencije za hranu te Zagrebačke županije. Važno je istaknuti kako su mljekare Dukat i Vindija za svu djecu Klinike osigurale zdravi mliječni obrok.

U prigodnom programu koji je osmislila odgajateljica i školovana glazbenica, ali i naša dugogodišnja promotorica mlijeka Jasminka Doležal, djeci je kroz pjesmu i igru prezentirano koliki je značaj mlijeka u svakodnevnoj prehrani te koje dobrobiti pruža ako ga uvrste u jelovnike. Programu se priključila se i Muksi – maskota Svjetskog dana školskog mlijeka, koja je uveseljavala mnoge mališane.

Nakon dječje predstave i druženja, kojim smo djecu željeli potaknuti na češću konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda i približiti im važnost ovih namirnica, održan je okrugli stol na temu “Mlijeko u funkciji zdravlja djece i mladeži”. O važnosti mlijeka u prehrani djece govorili su nam stručnjaci prof. dr. sc. Ivančica Delaš s Medicinskog fakulteta, dr. sc. Iva Dolenčić-Špehar s Agronomskog fakulteta, te dr. sc. Irena Barukčić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Raspravljalo se o pozitivnim učincima mliječne masti na nutritivni status djece i zdravstvenim i prehrambenim vrijednostima fermentiranih mliječnih proizvoda i nekonvencionalnim proizvodima poput sirutke i stepke. Raspravi su se pridružili predsjednica Hrvatske mljekarske udruge Vera Volarić, dipl. ing., sanacijski upravitelj KDBZ-a Zoran Bahtijarević, dr. med., voditeljica Odjela za prehranu i dijetetiku u KDBZ-u Diana Vukman, dipl. ing., te nutricionistica/dijetetičarka Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Tena Niseteo, dipl. ing.

Na okruglom stolu zaključeno je kako je potrebno podići svijest o adekvatnoj konzumaciji mlijeka, ali i paleti nutritivno visokovrijednih mliječnih proizvoda. Edukacija i davanje točne informacije o sigurnosti i dobrobiti konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda najbolji je način kojim će se roditeljima i djeci približiti raznolikost ove skupine namirnica. Također, zaključeno je kako mlijeko i mliječni proizvodi trebaju biti svakodnevni dio prehrane hospitalizirane djece u cilju smanjenja pothranjenosti i njihova bržeg oporavka. Pravilna prehrana podrazumijeva raznolikost, umjerenost i uravnoteženost, a njezina provedba prevenciju bolesti i zdravlje.

Ova manifestacija postat će tradicija u Klinici za dječje bolesti Zagreb te će se održavati svake godine u sklopu Svjetskog dana školskog mlijeka zadnji tjedan u mjesecu rujnu.

Izvor Mljekarski list 11/2015