Mlijeko i ja – novi broj – nedjelja 14. travnja 2019. s Večernjim listom

S proljećem i vedrim danima donosimo najsvježije vijesti iz svijeta mlijeka, kojih je i ovaj put zaista puno, pa se nadam da ćete pronaći poneku novu informaciju koja će vam koristiti u svakodnevnom životu. Nije naodmet ponoviti da je mlijeko zdrava hrana, pa neka onda naša hrana bude i naš lijek. Tisućama godina mnoge su svjetske civilizacije znale koliko je važna uloga mlijeka u svakodnevnoj prehrani, oni nisu poznavali toliko detaljno “kemiju i fiziku” hrane, nisu koristili terminologiju koju poznajemo mi danas, a zapravo smo možda mi sebi sami zakomplicirali život pa  ponekad i previše filozofiramo kada govorimo o izbalansiranoj prehrani. To nam upravo kaže i naš nogometni izbornik Zlatko Dalić, kojemu je zasigurno jednostavno i bezbrižno djetinjstvo bilo kvalitetan temelj za uspješnu sportsku karijeru.

A kada je o prehrani riječ – ni tu izbornik ne komplicira pa kaže kako je “kruh s maslacem i medom, uz čašu mlijeka – pravi hrvatski doručak!”. I zaista, puno je dokaza, znanstvenih i praktičnih, kako je takav doručak mnogim generacijama osiguravao kvalitetan dnevni start, i ne samo da se nisu događali bilo kakvi prehrambeni poremećaji, nego – gle čuda – svi smo bili zdravi. A da ne bismo previše otišli u teoriju – neka kruh s maslacem i medom, uz čašu mlijeka – postane pravi hrvatski zdravi doručak.

Donosimo reportaže s održanih mliječnih dana, koje svake godine s velikom radošću organiziramo s vrtićima i školama, a ovaj put bili smo s malim Vukovarcima iz OŠ Josipa Matoša.

I dalje promoviramo proizvodnju mlijeka u Republici Hrvatskoj znakom “Mlijeko hrvatskih farmi”, kao jamstvom visoke kvalitete hrvatskih mliječnih proizvoda, za koje smo sigurni da su sada neizostavne prehrambene namirnice u svakodnevnom životu. Dakako, još je tu aktualnih tema, koje ćete svakako otkriti sami čitajući ovaj proljetni broj…

Broj časopisa dostupa je na poveznici