Mlijeko i ja – novi broj – nedjelja 22. rujna 2019. uz 24 sata

Novi broj naše revije Mlijeko i ja izlazi u nedjelju 22. rujna 2019. s novinama “24 sata

U novom broju donosimo puno novosti iz svijeta mlijeka, a posebno ističemo podršku nove ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je čašom mlijeka nazdravila za sve ono dobro što nam donosi uravnotežena i kvalitetna prehrana, koja kao neizostavnu hranu obvezno uključuje i mlijeko i mliječne proizvode.
Nažalost, dolaze informacije kako je na našem tržištu sve manje mliječnih proizvoda porijeklom od mlijeka s hrvatskih farmi, naša su sela sve starija i pusta, a na ruku hrvatskom mljekarskom sektoru ne ide ni najavljeno uvođenje plastične ambalaže od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade. To će neminovno dovesti do nepotrebnog poskupljenja, što će mnoge mliječne proizvode učiniti nedostupnijim mnogim našim građanima, dakako, zbog više cijene. I u ovome dijelu pravimo se veći katolici od Pape, pa će tako Republika Hrvatska biti jedina članica EU-a koja se odlučila na taj radikalan potez, koji nisu primijenile ni mnogo bogatije i ekološki osvještenije EU-članice. Ako nas čitaju nadležni i odgovori za našu dobrobit, ostanak i opstanak u našoj domovini – gospodo, nemojte dodatno otežavati već ionako tešku situaciju hrvatskoga mljekarskog sektora, kako proizvođača mlijeka – naših vrijednih poljoprivrednika, tako i mljekarske industrije!
Što sami možemo napraviti kao potrošači? Ponajprije se educirati o visokoj kvaliteti hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, jer znamo da ni na koji drugi način ne možemo nekoga natjerati da kupi nešto što ne želi. Međutim, ako argumentirano predstavimo prednosti kupovine i konzumacije lokalno proizvedene i svježe hrane, navike potrošača polako će se mijenjati. Mijenjati na bolje – postat ćemo nacija osviještena da je domaći, hrvatski mliječni proizvod najbolji! I na taj ćemo način pridonijeti opstanku mljekarskog sektora kao neizostavnog dijela održiva razvoja našeg društva, i danas ali i u budućnosti.
Stoga smo i odlučili znanstveno utemeljeno informirati vas o visokoj prehrambenoj i zdravstvenoj vrijednosti mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, a osobito u prehrani naših najmlađih koji tek kreću u svoj život i samostalnost. A dobrom edukacijom o kvalitetnoj prehrani, i to domaćim, hrvatskim proizvodima, postavit ćemo izvrstan temelj za daljnju nadogradnju u životu. Neka i ovaj broj naše revije bude doprinos postizanju tog cilja.