Mljekarski list 12/2016

Dragi čitatelji Mljekarskog lista!

Na kraju smo još jedne veoma teške godine, kako za našu poljoprivredu, tako i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Nažalost, ponovno nismo uspjeli zadržati željenu sliku hrvatskog stočarstva niti održati optimizam u budućnost hrvatskog sela. Ipak, aktualna situacija na poljoprivrednoj sceni daje nam nadu u već bolje sutra i čini nam se da ćemo se napokon jasno odrediti prema mljekarskom sektoru, ali i cjelokupnoj poljoprivredi – želimo da nam proizvodnja mlijeka (p)ostane strateška djelatnost.
Najave iz resornog ministarstva, slažu se svi, napokon pokazuju da se pokreće rješavanje odavno nakupljenih problema, pa su tako na Savjetu za mlijeko konstruktivno razmatrani prijedlozi mjera za unaprjeđenje stanja u mljekarskom sektoru. Prijedloge su sastavile sve interesne strane – od proizvođača, prerađivača, strukovnih udruženja do znanstvenih institucija. Važno je istaknuti neke od prijedloga mjera za stvaranje uvjeta održivosti mljekarskog sektora, od pravilnog korištenja državnoga poljoprivrednog zemljišta, hitnog donošenja zakona o poštenoj trgovačkoj praksi, prioritetnog dobivanja kvota za obnovljive izvore energije i subvencija za ekološki prihvatljivo gospodarenje stajskim gnojem, provođenja programa dobrobiti životinja i subvencija uzgoja steonih junica, do naknada štete zbog preventivnog cijepljenja od bolesti kvrgave kože. Također, zalažu se i za povećanje broja parametara kontrole kvalitete mlijeka, uvođenje kontrole kvalitete stočne hrane i smanjenja ili izostavljanja PDV-a za pojedine inpute u proizvodnji mlijeka. U prijedlozima je također istaknut i zahtjev za reprogramom i obnovom kreditiranja proizvođača mlijeka, kao i različite potpore udruživanju, edukaciji i marketinškoj aktivnosti. Puno je toga dostavljeno na adresu resornog ministarstva, koje nakon dugo vremena ponovno postaje jedna od zainteresiranih strana kojoj je stalo do očuvanja ovoga važnog sektora, u koji su svojim radom uključeni mnogi, od naših vrijednih poljoprivrednika, stočara – proizvođača mlijeka, zaposlenih u mljekarskoj industriji, pa do strukovnih i znanstvenih institucija koje rade za boljitak poljoprivrede.
U nadi da ćemo uskoro svjedočiti uspješnoj realizaciji predloženih mjera spasa posrnulog mljekarskog sektora, svima vama i vašim obiteljima želimo mirne i radosne božićne i novogodišnje blagdane, uz obilje lijepih misli i vjeru u uspjeh svih vas koji mukotrpno i pošteno radite na svojim gospodarstvima na čast i za spas poljoprivrede ove naše lijepe domovine Hrvatske.

SADRŽAJ

Vijesti iz Ministarstva poljoprivrede  2

Vijesti iz Agerncije za plaćanja  6, 47

Stanje mljekarske proizvodnje u 2016.

i prijedlozi mjera za unaprjeđenje  10

Agrometeorološka prognoza za prosinac  13

Napasivanje izvan vegetacijske sezone  14

Traumatska indigestija  20

Pobačaji  22

Goveda i jabučni ocat  24

Ne zagađujte silažu unošenjem prljavštine u silose  34

Pokrovni usjevi  40

Kvalitetni hrvatski sirevi  44

Kako očuvati zdravlje domaćih životinja i ljudi  48

Kako očuvati zdravlje domaćih životinja i ljudi  52

Stavovi mladih potrošača o kvaliteti mlijeka  54

Magična moć dodira  56

PODLISTAK HRVATSKE POLJOPRIVREDNE AGENCIJE  25