Novi broj časopisa Mlijeko i ja izlazi u nedjelju 23. rujna 2018. s Večernjim listom.

U novom broju naše revije Mlijeko i ja donosimo riječi Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Krabar Kitarović koja je istaknula važnost mlijeka u prehrani: “Mlijeko je namirnica na kojoj sam kao i većina nas odrasla, a naviku pijenja mlijeka prenijela sam i na svoju djecu. Konzumacijom domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda ujedno pridonosimo i kvalitetnijem načinu prehrane, što je osobito bitno za uravnoteženi razvoj djece i mladih… Osobito mi je drago što ovim putem mogu uputiti potporu i Hrvatskoj mljekarskoj udruzi na uloženom trudu, entuzijazmu i zalaganju za zdravu prehranu i razvoj hrvatskog mljekarstva, što će, vjerujem, poslužiti kao primjer svima nama kako poticati domaće mljekarstvo, unaprijediti zdravlje i stvarati bolju Hrvatsku.“ Iznimno smo ponosni što se rad Hrvatske mljekarske udruge – iako često samozatajan ali ipak ustrajan – prepoznaje i na državnoj razini, i nadamo se da će kao takav postati dio u mozaiku pažnje vrijednih entuzijasta koji rade na korist hrvatskoj poljoprivredi i gospodarstvu.

Pišemo i o promotivnoj kampanji Hrvatske poljoprivredne agencije, koja ulaže veliki trud u promociju kvalitete proizvoda proizvedenih u RH, stoga ne zaboravimo kako potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno utječemo na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno pridonosimo i povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru, tako i u prehrambenoj industriji. Zbog toga iznimnu važnost u lancu od proizvodnje do prodaje predstavljaju potrošači, koji birajući domaće proizvode za sebe i svoju obitelj izravno utječu na rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, ruralnog prostora, ali i ruralnog turizma. Od ove se jeseni uvodi novi model Školske sheme. Naime, za razliku od prošle školske godine, kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova, odnosno Republika Hrvatska, jedinica lokalne samouprave, jedinica područne (regionalne) samouprave, te druge pravne ili fizičke osobe zadužene za iskazivanje interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi. Nadamo se kako će Školsko mlijeko napokon i u našoj domovini zauzeti svoje mjesto na jelovnicima naših školaraca. Donosimo i još puno aktualnosti iz svijeta mlijeka, stoga pročitajte kolika je uloga mlijeka u hidraciji organizma – osobito dječjeg, kako se mijenjao naš stav prema masnoćama – pa danas sve češće i sve više odabiremo „masnije“ mliječne proizvode, kao izvor zdravlja, doznajte koliko je važno čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima, a najnovija znanstvena istraživanja govore o povoljnom terapijskom učinku fermentiranog mlijeka na gastritis, kao i činjenici da su fermentirani mliječni proizvodi – budući lijek za hipertenziju. Sir i sirutka, dva visokovrijedna mliječna proizvoda zaslužuju svoje mjesto na dnevnim jelovnicima, pa saznajte nešto novo i o njima.

Sigurni smo da ćete i u ovome broju pronaći korisne informacije, te da ćete svoju svakodnevnu prehranu oplemeniti još jednim mliječnim proizvodom, dakako hrvatskim!