Novi broj revije Mlijeko i ja

U novome broju časopisa Mlijeko i ja, koji izlazi u nedjelju 9. travnja 2017. s Večernjim listom donosimo niz novih, zanimljivih i poučnih tema o blagotvornom utjecaju mlijeka na čovjekovo zdravlje. Nedavna znanstvena istraživanja ponovno daju nove dokaze da s mlijeka i mliječnih proizvoda napokon i trajno treba ukloniti nepravedno dodijeljenu oznaku “nepoželjno”, te napokon i potaknuti njihovu veću potrošnju. U tom smislu, nemojte zaboraviti prednost dati domaćim hrvatskim proizvodima koji nose oznaku Mlijeko hrvatskih farmi, koju posebno ističemo i na naslovnici ovoga broja. Riječ je o oznaci koju dodjeljuje Hrvatska poljoprivredna agencija, naša respektabilna institucija s dugogodišnjim djelovanjem na unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje. HPA provodi sustav dobrovoljnog označavanja domaćih poljoprivrednih proizvoda s ciljem rasta, razvoja i zaštite domaće stočarske i sveukupne poljoprivredne proizvodnje, upravljajući i vodeći sustave pomoću kojih se dokazuju sljedivost i kvaliteta označenih proizvoda.

Kupujmo hrvatske proizvode” – poručuje nam ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je brzim i učinkovitim potezima krenuo u razjašnjavanje odnosa na hrvatskom tržištu hrane, ali pružio i dugoočekivanu snažnu potporu razvoju poljoprivrede u cjelini, osobito kada je riječ o mljekarskoj proizvodnji.

A da je za svaki uspjeh u bilo kojem poslu neophodno znanje, izvrstan je dokaz Mljekarski praktikum u Križevcima, kao jedinstveni primjer kakvo bi stručno obrazovanje trebali imati svi budući proizvođači i prerađivači mlijeka i mliječnih proizvoda. Nastavljamo objavljivati pozitivne primjere kako uspješno utjecati na oblikovanje prehrambenih navika djece školskog uzrasta, s ciljem povećanja udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u njihovoj svakodnevnoj prehrani – ovaj put naši su ambasadori pravilne prehrane djeca iz Osnovne škole Ljubljanica iz Zagreba. Kada je o hrvatskim najpoznatijim tradicionalnim sirevima riječ, onda svakako vrijedi istaknuti paški sir kao sinonim za kvalitetu. I ponovno ne zanemarujemo omiljene nam fermentirane mliječne proizvode – u ovome broju dajemo odgovor na pitanje kako nas štite od hipertenzije.

U nadi da ćete pronaći ponešto korisno za sebe, srdačno vas pozdravljamo do sljedećeg broja našeg časopisa za sve ljubitelje mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i za sve one koji će to postati….

Revija Mlijeko i ja