Obilježen 10. Svjetski dan školskog mlijeka

Da je mlijeko neizostavno u prehrani djece i mladih uvjerili smo se 30. rujna 2009. godine na Trgu bana Josipa Jelačića kada je središnjom manifestacijom obilježen deseti po redu Svjetski dan školskog mlijeka. Organizator manifestacije bila je Hrvatska mljekarska udruga u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i mljekarama – Dukat, Vindija, Belje, Meggle i PIK Rijeka, koje su zajedničkom humanitarnom akcijom “Hrvatske mljekare daruju djecu” – do kraja godine darovale mliječne proizvode Osnovnoj školi “Nad lipom” i vrtiću Centra za autizam, koje se bave odgojno-obrazovnim radom i rehabilitacijom autistične djece i djece s posebnim potrebama. Ovo je dokaz koliko hrvatske mljekare vode računa o pravilnoj prehrani djece, osobito djece s posebnim potrebama.

Djeca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, Varaždina i Osijeka pripremila su prigodni program u kojem su likovnim i literarnim radovima te glumačkim sekcijama na temu mlijeka prezentirali na koji način djeca i mladi doživljavaju tu savršenu namirnicu – mlijeko, koja zapravo predstavlja nezamjenjivu hranu. Tako su program za ovogodišnju manifestaciju pripremili učenici osnovnih škola “Nad lipom”, “Gustava Krkleca”, “Miroslava Krleže”, “Julija Klovića”, “Frana Krste Frankopana”, “Luka Sesvete”, “Sesvete”,  te srednje Upravne i birotehničke škole, koji su održali debatu na temu pravilne prehrane.

Povodom Svjetskog dana školskog mlijeka pripremljena je i prigodna pjesma o mlijeku autora mnogih najljepših dječjih pjesama – Miše Doležala pod nazivom “Kad krava kaže mu” koju je mnoštvo djece već nakon drugog slušanja pjevalo u isti glas, a točno u podne na trg je stigla Kravica Šara s teletom, te kozica Vindica, koje su zapravo simbolizirale naše male tvornice mlijeka na hrvatskom selu. Neki su po prvi put u životu vidjeli živu kravu i kozu, pa je ovaj susret bio zaista veliki doživljaj za njih.

Kako je manifestacija imala i edukativan karakter, Hrvatska mljekarska udruga pripremila je prigodni broj mljekarske revije “Mlijeko i Ja” s temom broja “Učite djecu piti mlijeko”, čija je svrha naglasiti važnost mlijeka u prehrani djece i mladih. Uvodni članak u novom broju časopisa govori znaku “Mlijeko hrvatskih farmi” kojim se želi dobiti povjerenje potrošača i postići povećanje potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda, uz istovremeno povećanje proizvodnje mlijeka na hrvatskim farmama. U posljednje vrijeme premalo pozornosti pridajemo isticanju kvalitete koju postižemo na hrvatskim farmama, a koju prerađivači dodatno oplemenjuju mnoštvom proizvoda.

I zaista, obilježavanjem Svjetskog dana školskog mlijeka diljem Republike Hrvatske i ovom središnjom manifestacijom na glavnom zagrebačkom trgu, javnost je dobila jasnu poruku o važnosti mlijeka u svakodnevnoj prehrani djece i mladih, ali ne manje važno – naglašena je i važnost konzumacije domaćeg mlijeka, kao ploda dugogodišnjega mukotrpnog rada, kako proizvođača, tako i prerađivača mlijeka. Važno je da svi u lancu proizvodnje i prerade mlijeka imamo zajednički cilj, a to je potrošačima dati jasnu prepoznatljivost domaćeg kvalitetnog proizvoda.