Obilježen 11. Svjetski dan školskog mlijeka

29. rujna 2011. godine na Trgu bana Jelačića obilježen je 11. po redu Svjetski dan školskog mlijeka, u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge i Grada Zagreba, a uz podršku hrvatskih mljekara Belja, Dukata, Meggle Hrvatska, Pik Mljekare Rijeka i Vindije.

Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Naroda FAO, a obilježava se svake posljednje srijede u rujnu.

Djeca zagrebačkih vrtića Sunčana i Različak te osnovnih škola Julija Klovića, Vjenceslava Novaka, Nad lipom, Vugrovec – Kašina i Sesvete pripremila su prigodni program u kojem su literarnim i likovnim radovima te igrokazima na temu mlijeka prezentirala svoja razmišljanja o ovoj izuzetno važnoj namirnici. Domaćini proslave, mali Zagrepčani, ugostili su djecu iz
VI. osnovne škole Varaždin, a podršku su dala i djeca osnovne škole Kustošija i Petra Preradovića iz Zagreba. Veliko oduševljenje djece, ali i slučajnih prolaznika, svojim nastupom izazvao je twirling majstor Tihomir Bendelja, pobjednik prvog hrvatskog Supertalenta.

Posebne gošće na Trgu bile su Kravica Šara, koja je i prethodne dvije godine izazvala veliko oduševljenje djece, te kozica kojoj su djeca nadjenula ime Bjelka. A kako se radi domaći sir i vrhnje djecu su poučile kumice Branka i Ruža, koje svoje mliječne delicije prodaju preko 30 godina na zagrebačkim tržnicama.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka i ove je godine organizirana humanitarna akcija “Hrvatske mljekare daruju djecu s posebnim potrebama“ u kojoj su mljekare donirale velike količine mliječnih proizvoda Osnovnoj školi Grigora Viteza iz Zagreba, koja od 1977. godine provodi integraciju djece s posebnim potrebama. Djelatnost škole usmjerena je na redovnu osnovnoškolsku djelatnost, te provođenje odgoja i obrazovanja djece s organski uvjetovanim poremećajima u razvoju, te školovanje djece usporena kognitivna razvoja. Podsjećamo, prošle je godine humanitarna akcija bila usmjerena Osnovnoj školi “Nad lipom” i vrtiću Centra za autizam.