Obilježen 15. Svjetski dan školskog mlijeka

… u znaku promocije mlijeka s hrvatskih farmi

… najmlađi članovi obitelji proizvođača mlijeka na zagrebačkom Bundeku poslali poruku javnosti da je mlijeko s njihovih farmi vrijedno pozornosti potrošača

Hrvatska mljekarska udruga i ove je godine 24. rujna 2014. povodom Svjetskog dana školskog mlijeka poslala poruku javnosti kako zajednički možemo pridonijeti većoj potrošnji a time i proizvodnji mlijeka s hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava. Glavni promotori mlijeka s hrvatskih farmi bili su mladi uzgajivači goveda, koji su kroz već tradicionalni Bambino kup promovirali uzgoj i proizvodnju mlijeka na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Djeca su bila odjevena u narodne nošnje a sa svojom teladi bili su prava atrakcija kako za njihove vršnjake, kojih je ove godine bilo više od tisuću, tako i za slučajne prolaznike kojima će ovaj prizor ostati u lijepom sjećanju, ali će biti i dobar poticaj da obrate pažnju na asortiman mliječnih proizvoda s oznakom mlijeko hrvatskih farmi.

Sudionici Bambino kupa djeca su uzgajivača goveda, i to: Zdravko i Katarina Sobota, Ivan – Dorian Grgat, Krunoslav Špišić, Petra Jantoljak te Josip, Katarina i Ivan Škrivanek. I ove su godine program promocije mlijeka podržali obitelji Krušić i Babić, a njihovi najmlađi članovi osmogodišnji Ema i Vinko sa svojom su teladi ponovno plijenili veliku pozornost.

Inače, ovo je petnaesta godina za redom kako se obilježava Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu, a Hrvatska mljekarska udruga ove je godine manifestaciju organizirala u suradnji s Gradom Zagrebom – Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, a uz podršku mljekara Dukata, Vindije i Belja. Manifestaciju je financijski podržao i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, prepoznavši je kao dobar način promocije zdravlja kroz unaprjeđenje kvalitete prehrane koja dakako uključuje i prehranu mlijekom i mliječnim proizvodima.

Prigodni program mlijeku u čast jer je hrvatsko mlijeko najbolje!

Pravo je zadovoljstvo što se prigodnim programom mlijeku u čast kroz pjesmu, ples i igru nebrojeno puta čulo što djeci znači i kako doživljavaju mlijeko – za njih jedinstvenu i nezamjenjivu hranu – dobro im poznatu od prvih dana njihova života i koja bi im trebala ostati dobra navika za cijeli život. Njih tisuću iz zagrebačkih vrtića i škola poslalo je poruku javnosti da je mlijeko izvrsno, pogotovo ako je proizvedeno u Hrvatskoj.

Mali Zagrepčani upoznali su i Muksi – simentalsko tele koje je postalo zaštitni znak obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka u Hrvatskoj

Kao što je već poznato, Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.

Hrvatska mljekarska udruga povodom 15. po redu Svjetskog dana školskog mlijeka pripremila je prigodan broj revije Mlijeko i Ja s temom Neiskorištene mogućnosti hrvatskog mljekarstva. Glavni cilj ovog broja časopisa bila je promocija mlijeka s hrvatskih farmi, kao i mliječnih proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj. S istim je motivom Hrvatska mljekarska udruga u suradnji s dječjim časopisom Radost osmislila lik ženskog teleta nazvanog Muksi, koja će djecu tijekom školske godine educirati o važnosti mlijeka u svakodnevnoj prehrani, pogotovo ako je ono proizvedeno u Hrvatskoj. Tako je u prvom ovogodišnjem broju na pitanje svojih prijatelja koliko i kakvo mlijeko treba piti Muksi odgovorila “samo dvije bi riječi bile to – naše hrvatsko”!

I ove je godine organizirana humanitarna akcija pod nazivom “Hrvatske mljekare daruju djecu s posebnim potrebama”, u koju su se uključile mljekare Dukat, Vindija i Belje te OŠ Nad lipom i vrtiću Centra za autizam u Zagrebu donirale veću količinu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Filmska grupa Osnovne škole Grigora Viteza iz Zagreba povodom Svjetskog dana školskog mlijeka pripremila je prigodni videomaterijal. POGLEDAJTE!!!