Obilježen 16. Svjetski dan školskog mlijeka

Hrvatska mljekarska udruga povodom Svjetskog dana školskog mlijeka poslala je poruku javnosti kako zajedničkim snagama možemo pridonijeti većoj proizvodnji i potrošnji mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska mljekarska udruga, u suradnji s Gradom Zagrebom (Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom), Zagrebačkom županijom – Upravnim odjelom za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, te Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, a uz podršku tvrtki Dukat, Vindija, Belje, Klara i Pan-pek 30 rujna 2015. na zagrebačkom Bundeku organizirala je manifestaciju obilježavanja 16. svjetskog dana školskog mlijeka s porukom – zdrava i pravilna prehrana predškolske i školske djece. Cilj je manifestacije bio da se prigodnim dječjim programom mlijeku u čast – kroz pjesmu, ples i igru čuje što djeci znači i kako doživljavaju tu jedinstvenu i nezamjenjivu hranu – dobro im poznatu od prvih dana njihova života i koja bi im trebala ostati dobra navika za cijeli život.

Kao što je već poznato, Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se tradicionalno obilježava posljednje srijede u rujnu, a svrha je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.

U programu, u kojemu se pjevalo i plesalo i u kojemu se na stotine puta čula riječ mlijeko, sudjelovali su zagrebački vrtići i škole, i to DV Sunčana, DV Utrina, DV Travno, DV Zapruđe i DV Mali istraživač, te OŠ Nad lipom, OŠ Voltino, OŠ Cvjetno naselje, OŠ Zapruđe, OŠ Vugrovec-Kašina, OŠ Sveta Klara i Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

I ove su se godine proslavi pridružili mladi uzgajivači goveda u Bambino kupu Hrvatske poljoprivredne agencije, sa svrhom promocije uzgoja i proizvodnje mlijeka na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Djeca odjevena u narodne nošnje predvodila su svoje ljubimce – telad, a ovo je bila izvrsna prilika da djeca iz gradskih sredina upoznaju vršnjake iz ruralnih krajeva zagrebačke okolice. Kao i prošle godine, telad je izazvala veliko oduševljenje djece ali i slučajnih posjetitelja. Sudionici Bambino kupa djeca su uzgajivača goveda Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka organizirana je i humanitarna akcija Hrvatske mljekare daruju djecu s posebnim potrebama, u koju  su se uključile mljekare Dukat, Vindija i Belje. Ove godine akcija je bila usmjerena na OŠ Nad lipom i vrtić Centra za autizam u Zagrebu, koji su i inače veliki ljubitelji mlijeka i mliječnih proizvoda.