Obilježen 17. svjetski dan školskog mlijeka

Po sedamnaesti put, Hrvatska mljekarska udruga i ove je godine u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, i uz podršku i sponzorstvo Hrvatske poljoprivredne agencije i mljekara Dukat, Vindija i Belje organizirala manifestaciju SVJETSKI DAN ŠKOLSKOG MLIJEKA, i to na zagrebačkom Bundeku 28. rujna 2016. Cilj je bio da se prigodnim dječjim programom mlijeku u čast, kroz pjesmu, ples i igru čuje što djeci znači i kako doživljavaju tu jedinstvenu i nezamjenjivu hranu – dobro im poznatu od prvih dana njihova života i koja bi im trebala ostati dobra navika za cijeli život.
Kao i proteklih godina, projekt financijski podržava i Zagrebačka županija – Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, s obzirom na to da mladi uzgajivači goveda sa svojom teladi javnosti predstavljaju proizvodnju mlijeka s područja Zagrebačke županije.

Treba podsjetiti kako je prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen u rujnu 2000. godine i od tada je postao godišnji događaj koji se slavi u mnogim zemljama svijeta posljednje srijede u mjesecu rujnu. Taj dan pruža priliku međunarodnoj zajednici da se usredotoči na važnost konzumiranja mlijeka u školi, ali i na zdravstvene dobrobiti koje pruža u odgoju djece.

U programu se veselo pjevalo i plesalo, a na temu mlijeka djeca iz zagrebačkih dječjih vrtića “Travno”, “Zapruđe”, “Sopot”, “Savica” i “Mali istraživač”, te osnovnih škola “Nad lipom”, “Voltino”, “Zapruđe”, “Dugave” i Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica izrekla su svoja razmišljanja o omiljenoj im namirnici. I ne samo to, više od 1200 djece ove je godine uveličalo proslavu Dana mlijeka na Bundeku.A da cijeli program dobije posebnu notu pobrinuli su se mladi uzgajivači goveda koji su u već tradicionalnom Bambino kupu, u narodnim nošnjama svojeg zavičaja ponosno predstavili obiteljsku proizvodnju mlijeka i uzgoj krava. Neka su djeca iz gradskih vrtića i škola po prvi put imala priliku vidjeti telad te je ovo za njih bio jedinstven doživljaj, pogotovo kada su predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije omogućili svakom djetetu fotografiranje. Dakako, njima će ova fotografija biti lijepa uspomena, a svima nama poticaj da i dalje radimo na promociji hrvatskog mlijeka.

U skladu s tim motivom, Hrvatska mljekarska udruga je povodom sedamnaestog Svjetskog dana školskog mlijeka pripremila prigodan broj revije Mlijeko i Ja u kojem je posebno istaknula vrijednost hrvatskog mlijeka, koje može i mora biti naš prvi izbor pri kupnji, inače je teško očekivati da će hrvatski proizvođači mlijeka i radnici u mljekarskoj industriji održati svoje poslove i biti konkurentni. Još jedan čvrsti argument leži i u činjenici kako su domaći proizvod i hrana iz vlastita podneblja najbolja formula zdravoga obroka. Također, poslana je i poruka potrošačima da obrate pozornost na oznaku s ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda “Mlijeko hrvatskih farmi”, koja jamči da su mlijeko i mliječni proizvodi uistinu proizvedeni u Republici Hrvatskoj na farmama vrijednih hrvatskih poljoprivrednika.

A da je mlijeko ukusno i zdravo, djeci je pojasnila i Kravica Šara je u veseloj brošuri Hrvatske mljekarske udruge.

I ove je godine organizirana i humanitarna akcija Hrvatske mljekare daruju djecu s posebnim potrebama, u koju su se uključile mljekare Dukat, Vindija i Belje. Kao i prethodnih godina, i ove je akcija bila usmjerena na OŠ “Nad lipom”, koja iz godine u godinu dokazuje svoju brigu o kvaliteti prehrane djece.