Obilježen 24. Svjetski dan školskog mlijeka

Hrvatska mljekarska udruga u suradnji s OPG-om Siranom Runolist u školi dr. Ivana Anića u Krasnu 26. rujna 2023. obilježila je Svjetski dan školskog mlijeka

Svjetski dan školskog mlijeka tradicionalno se obilježava posljednje srijede u rujnu, a utemeljila ga je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, FAO, 2000. godine. Diljem svijeta organiziraju se raznolike mliječne aktivnosti na razini škola, i to na lokalnoj ili državnoj razini, a cilj je jedan – istaknuti važnost i veću potrošnju mlijeka u školama. Upravo nam ovaj dan služi nam da postavimo snažne temelje za zdrav i kvalitetan razvoj naše djece, da ih ohrabrimo i potaknemo na konzumaciju mlijeka i drugih zdravih mliječnih proizvoda i na taj im način omogućimo bolje praćenje nastave, veću koncentraciju i svježinu koja im je potrebna za obavljanje svakodnevnih obveza, ali i za sport i igru. Danas, kada živimo u svijetu brze i nezdrave prehrane, mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti i odlično oruđe u borbi protiv pretilosti koja se sve češće javlja i kod djece školske dobi.

“Poslali smo snažnu poruku javnosti da je mlijeko visokovrijedna namirnica u prehrani svih životnih dobi, s posebnim naglaskom na prehranu djece i mladih. Mi iz Hrvatske mljekarske udruge ispred struke često šaljemo jedinstvenu poruku da je mlijeko najsavršenija prirodna hrana i želimo da postane neizostavno u prehrani djece i odraslih, i to svih životnih dobi. Ono što je od posebnog značaja je u svom odabiru pri kupnji prednost dati našim domaćim, hrvatskim mliječnim proizvodima”, izjavila je ispred organizatora Vera Volarić, predsjednica Hrvatske mljekarske udruge.

Obilježavanju Svjetskog dana školskog mlijeka, uz vrijedne učenike iz Krasna, nazočili su i njihovi roditelji, nastavnici i Rosanda Bilović, ravnateljica ove osnovne škole, u kojoj se već desetak godina uspješno provodi Školska shema, koja uz voće i povrće, dakako uključuje i mlijeko. A nazočili su, također, i ravnatelj Uprave za stočarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barać, te predstavnici domaće mljekarske industrije dukata, Vidnije i Belja.

Prigodnim programom krasnarski su osnovnoškolci ovaj mliječni dan proslavili uz pjesmu, ples i igru te tako izrazili što im mlijeko znači i kako doživljavaju tu jedinstvenu i nezamjenjivu hranu. Kroz ovaj veseli program vodila ih je Jasna Doležal, ravnateljica poznatog zagrebačkog vrtića Sunčana, te dugogodišnja promotorica pravilne prehrane djece predškolske dobi. Povodom Svjetskog dana školskog mlijeka Hrvatska mljekarska udruga donirala je školi u Krasnu interaktivnu ploču kao svoj doprinos u unapređenju nastave.