Obilježen 9. Svjetski dan školskog mlijeka

Da je mlijeko neizostavan i veoma važan dio svakodnevne prehrane djece uvjerili smo se u srijedu 24. rujna 2008. godine na Trgu bana J. Jelačića gdje je održana velika proslava devetog po redu Svjetskog dana “školskog mlijeka”. Organizatori manifestacije bili su Hrvatska mljekarska udruga i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a proslavi su se priključili Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, te mljekare Belje, Dukat, Meggle i Vindija. Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka objavljen je treći broj mljekarske revije “Mlijeko i Ja” koji je s edukativnim brošurama podijeljen djeci.

Djeca iz zagrebačkih škola i vrtića pripremila su prigodni program u kojem su literarnim i likovnim radovima te igrokazima na temu mlijeka prezentirali svoja razmišljanja o ovoj izuzetno važnoj namirnici. Domaćini proslave, mali Zagrepčani, ugostili su osnovnoškolce iz Osijeka i Varaždina koji su se također predstavili svojim radovima.

Na veliku radost djece, u podne se na Trgu pojavila Kravica Šara sa svojim teletom, koju je doveo proizvođač mlijeka Josip Kalaj iz Odranskog Podbrežja, u organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Djeca su s velikom radoznalošću pratila svaki korak Kravice Šare i njezinog teleta, a pitanja poput “koliko mlijeka daje Kravica Šara i jede li njezino tele samo mlijeko ili i travicu”, inspirirala su ponosnog vlasnika koji nije štedio riječi te sve do zadnjeg pitanja odgovarao radoznaloj djeci.

Ovogodišnjoj proslavi priključio se i naš zlatni sportaš Gordan Kožulj koji je govorio o važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani sportaša. Na veselje prisutnih, i malih i velikih, mljekarske kuće Belje, Dukat, Meggle i Vindija podijelile su pregršt raznih mliječnih proizvoda, od čokoladnog mlijeka, voćnih jogurta pa sve do sireva..
Shvaćajući važnost pravilne prehrane, pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Jelena Pavičić – Vukičević, govorila je o važnosti pravilne prehrane, s posebnim osvrtom na prehranu mlijekom i mliječnim proizvodima koji sadržavaju hranjive sastojke prijeko potrebne za jačanje kostiju i zubi, kao i cjelokupan rast i razvoj djece. Predsjednica Hrvatske mljekarske udruge, Vera Volarić, pozdravila je sve prisutne, te naglasila kako je važno još više govoriti o pravilnoj prehrani te djecu educirati o kvalitetnijoj prehrani, naravno, u kojoj će biti uključeni mliječni proizvodi. Događaji poput obilježavanja Svjetskog dana mlijeka i Svjetskog dana školskog mlijeka odličan su primjer kako je moguće pozitivno utjecati na razvoj svijesti i senzibilizaciju javnosti o važnosti prehrane, rekla je predsjednica Udruge, te naglasila kako će Hrvatska mljekarska udruga i ubuduće inicirati i obilježavati “Dane mlijeka” u Hrvatskoj.