Pravo na zdrav život

Povodom Svjetskog dana zdravlja učenici OŠ Nad lipom organizirali mliječni dan… i okrugli stol Pravo na zdrav život – jednake mogućnosti za sve

Osnovna škola Nad lipom – škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece i mladeži s intelektualnim teškoćama, u suradnji s Grupom za ljudska prava Upravne škole iz Zagreba i Hrvatskom mljekarskom udrugom organizirala je 7. travnja, povodom Svjetskog dana zdravlja Okrugli stol: “Pravo na zdrav život – jednake mogućnosti za sve”. Cilj je bio uputiti javnosti poruku o pravu sve djece i mladih na pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i život u zdravom okruženju! Svjetski dan zdravlja obilježen je Mliječnim danom s ciljem da se o mlijeku, kao neizostavnoj namirnici na dječjim jelovnicima, još jednom javno i na znanstveno utemeljenim činjenicama govori kao zdravoj hrani.

U prigodnom programu nastavno osoblje OŠ Nad lipom i njihovi učenici prezentirali su svoja razmišljanja o važnosti pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti i očuvanju okoliša kroz radionice i kreativne aktivnosti usmjerene na razvijanje zdravih životnih stilova. Tako su u likovnoj radionici pod nazivom “Kaširko i Kaširka” izradili lutke od mliječne ambalaže, u kuharskoj radionici “Kaj su jeli naši stari” izradili su tradicijsko jelo “Zlevanku”, u sportskoj igraonici “Volim se gibat, gibat” promovirali su temu zdrav duh u zdravom tijelu, dok su u vrtlarskoj radionici “Zagrljaj tradicije i mladih” uređivali starinski vrt. Ovim su putem pokazali kako se uz dobru volju, odlučnost, ustrajnost i dobru organizaciju mogu riješiti ovi ne tako veliki, ali ipak veoma značajni problemi. Sigurno je da su uspjeli u svojoj namjeri da široj društvenoj zajednici ukažu na potrebu jednakih mogućnosti za svu djecu i mlade.

Kraj manifestacije obilježen je puštanjem balona sa “zdravim” porukama. S obzirom da je Svjetski dan zdravlja u OŠ Nad lipom bio posvećen i pravilnoj prehrani, tako je zdravi mliječni obrok za svakog učenika škole kojeg osigurala zagrebačka mljekara Dukat.