Srednjoškolci i ove godine ukazali na problem nepravilne prehrane mladih

Učenici Upravne i birotehničke škole u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom mljekarskom udrugom organizirali su 19. travnja 2012. okrugli stol “Prehrambene navike mladih i problemi pravilne prehrane u srednjim školama” u Centru mladih “Ribnjak”. Skup je organiziran povodom obilježavanja pete godišnjice Mliječnog dana, koju Upravna i birotehnička škola organizira svake godine pod pokroviteljstvom Dukat mliječne industrije.

Na skupu su sudjelovali učenici drugog i trećeg razreda Upravne i birotehničke škole, predstavnici Ministarstva zdravlja, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Hrvatske mljekarske udruge, Gradskog ureda za obrazovanje, stručnjaci koji se bave prehranom te predstavnici udruga civilnog društva. Na skupu je bio i nekadašnji učenik Nikola Kodžoman, danas student politologijr, koji je prije pet godina sudjelovao u pokretanju projekta Mliječni dan, čiji je cilj bio upozoriti na to da mnogi srednjoškolci nemaju mogućnost prehrane u školi. Istaknuo  je poteškoće s kojima su se učenici i njihova profesorica Đurđica Vukmirović susretali kad su osmišljavali projekt te dodao da se stvari ni do danas nisu bitno pomakle nabolje. Za razliku od učenika osnovne škole i studenata, jedino srednjoškolci ni danas nemaju organiziranu prehranu u školi – istaknuo je kao nepravdu koju se ignorira i zanemaruje.

– Svako je peto dijete u Hrvatskoj pretilo, a sve se više pretvaramo u sjedilačku naciju. Nužno je osvijestiti mlade, ali i sve u njihovu okruženju da nepravilna prehrana u kombinaciji s nezdravim navikama u ovoj dobi, u kasnijoj životnoj dobi može značajno povećati rizik obolijevanja od tzv. kroničnih nezaraznih bolesti današnjice koje se dovode u vezu s prehranom, kao što su povišeni krvni tlak, šećerna bolest, osteoporoza i druge – moglo se čuti na okruglom stolu.

Upravo kako bi se u kasnijoj dobi spriječile te bolesti, važno je u mladosti konzumirati dovoljnu količinu mliječnih proizvoda, jer u kasnijoj dobi od njih nema toliko koristi. Tada koristi ima samo farmaceutska industrija, koja zarađuje prodajući lijekove za te bolesti, istaknuto je na okruglom stolu.

Naglašeno je da će učenici Grupe za ljudska prava u suradnji s Hrvatskom mljekarskom udrugom nastaviti na rješavanju problema organizirane prehrane u srednjim školama.