Sveučilišni udžbenik “Mlijeko i mliječni proizvodi”

Pred vama je osuvremenjeno i nadopunjeno izdanje udžbenika “Mlijeko – tehnologija, biokemija i mikrobiologija“. Uz inovirana poglavlja Sirovo mlijeko, Toplinski obrađeno mlijeko, Fermentirano mlijeko, Sirarstvo i sirutka, dodana su nova poglavlja: Mlijeko u prahu, Maslac, Sladoled i Senzorska ocjena mlijeka i mliječnih proizvoda. Ove teme uglavnom obuhvaćaju tehnologiju, biokemiju i mikrobiologiju, te njihov utjecaj na prehrambenu vrijednost i zdravstvenu ispravnost proizvoda.

U prvom su poglavlju opširno opisani sirovo mlijeko i glavni sastojci mlijeka, uz isticanje mogućih promjena koje se zbivaju na putu od mužnje do gotovih proizvoda. Svako sljedeće poglavlje čitatelja prvo uvodi u određenu tematiku koja se tada postupno razmatra i objašnjava, što olakšava praćenje bitnih procesa u mlijeku i proizvodima od mlijeka pod utjecajem raznih čimbenika. Teme udžbenika iznesene su prema sličnoj koncepciji i pisane tako da svako poglavlje može biti zasebna cjelina, a brojne slike i tablice s konkretnim primjerima, tumačenja i obrazloženja upotpunit će usvajanje mljekarske problematike.

Udžbenik je napisan prvenstveno za potrebe studenata preddiplomskoga, diplomskoga i doktorskog studija koji su izabrali predmete iz područja mljekarstva i, dakako, svih mljekarskih stručnjaka.

Kao autoricama ovog djela, osnovna nam je želja da opisane teme pobude zanimanje mladih stručnjaka kako bi lakše prepoznali važnost navedenih zbivanja s kojima će se susretati u praksi, ili kako bi pak našli potrebne podatke za objašnjenje ili rješenje nekih problema na koje nailaze u mljekarskoj struci. Nadamo se da će ovaj udžbenik korisno poslužiti nastavnoj i znanstvenoj svrsi, ali isto tako i širokom krugu svih mljekarskih stručnjaka.

U Zagrebu, rujan 2012.

Autorice