Svjetski dan školskog mlijeka – 26. rujna 2018.

Hrvatska mljekarska udruga povodom Svjetskog dana školskog mlijeka i ove je godine poslala poruku kako svi zajedno trebamo pridonijeti većoj proizvodnji i potrošnji mlijeka i mliječnih proizvoda u našoj prelijepoj domovini

Hrvatska mljekarska udruga u suorganizaciji s Gradom Zagrebom i uz podršku Hrvatske poljoprivredne agencije, Zagrebačke županije te mljekara Dukat, Vindija i Belje, na zagrebačkom Bundeku 26. rujna 2018. organizirala je manifestaciju obilježavanja 19. Svjetskog dana školskog mlijeka s porukom “Volim mlijeko”. Prigodnim dječjim programom mlijeku u čast, kroz pjesmu, ples i igru poslana je poruka da je mlijeko savršena hrana za djecu ali i odrasle, i kao takva trebala bi ostati dobra navika za cijeli život.

U programu je sudjelovalo više od 1300 djece predškolske i školske dobi, a javnosti su se prdstavila djeca iz zagrebačkih osnovnih škola Zapruđe, Mladost, Dugave , Gustava Krkleca, Većeslava Holjevca, Grigora Viteza, , Frana Galovića, Petra Zrinskog, Miroslava Krleže, Sveta Klara, Petra Preradovića, Gračani, Trnjanska i dječjih vrtića “Poliklinike SUVAG”, Mali Istraživač, Zapruđe, Sopot, Travno, Iskrica, Hrvatski Leskovac, Sesvete, Poletarac, Mali Princ, ali i gosti iz OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice i Centra za odgoj i obrazovanje iz Velike Gorice, obje s područja Zagrebačke županije, te konačno djeca iz Osnovne škole Gornji Mihaljevec iz Međimurja.

Bambino kup
Kao i svake godine, program su svojom pojavom oplemenili mladi uzgajivači goveda u Bambino kupu Hrvatske poljoprivredne agencije, s ciljem promocije uzgoja krava i proizvodnje mlijeka na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i to Luka Hrastić, Lana, Toni i Fran Prevarek, Marko Bašić, Jakov Kušić Popović, Matija Jančec, Emanuela Kunjko, Lucija i Patrik Bedeković.  Djeca su bila odjevena u narodne nošnje svoga kraja i predvodila su svoju telad, a obilježavanje Svjetskog dana školskog mlijeka bila  je izvrsna prilika da djeca iz grada susretnu svoje vršnjake iz ruralnih područja te upoznaju njihov način života. Sudionici Bambino kupa djeca su uzgajivača goveda s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, tradicionalnih stočarskih obitelji u kojima se ljubav prema stočarstvu i proizvodnji mlijeka prenosi s generacije na generaciju. Mladim je uzgajivačima medalje Hrvatske poljoprivredne agencije uručio ravnatelj doc. dr. sc. Zdravko Barać, kao uspomenu za sudjelovanje na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji.

Najbolje je – hrvatsko mlijeko
I ove je godine, organizator manifestacije – Hrvatska mljekarska udruga povodom 19. svjetskog dana školskog mlijeka pripremila prigodan broj revije Mlijeko i Ja s temom Mlijeko i zdravlje, koji je objavljen 23. rujna 2018s Večernjim listom. U novom broju revije prenijeli smo riječi Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Krabar Kitarović koja je istaknula važnost mlijeka u prehrani: „Mlijeko je namirnica na kojoj sam kao i većina nas odrasla, a naviku pijenja mlijeka prenijela sam i na svoju djecu. Konzumacijom domaćeg mlijeka i mliječnih proizvoda ujedno pridonosimo i kvalitetnijem načinu prehrane, što je osobito bitno za uravnoteženi razvoj djece i mladih… Osobito mi je drago što ovim putem mogu uputiti potporu i Hrvatskoj mljekarskoj udruzi na uloženom trudu, entuzijazmu i zalaganju za zdravu prehranu i razvoj hrvatskog mljekarstva, što će, vjerujem, poslužiti kao primjer svima nama kako poticati domaće mljekarstvo, unaprijediti zdravlje i stvarati bolju Hrvatsku.“ Iznimno smo ponosni što se rad Hrvatske mljekarske udruge – iako često samozatajan ali ipak ustrajan – prepoznaje i na državnoj razini, i nadamo se da će kao takav postati dio u mozaiku pažnje vrijednih entuzijasta koji rade na korist hrvatskoj poljoprivredi i gospodarstvu. Pisali smo i o promotivnoj kampanji Hrvatske poljoprivredne agencije, koja ulaže veliki trud u promociju kvalitete proizvoda proizvedenih u RH, stoga ne zaboravimo kako potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno utječemo na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno pridonosimo i povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru, tako i u prehrambenoj industriji. Zbog toga iznimnu važnost u lancu od proizvodnje do prodaje predstavljaju potrošači, koji birajući domaće proizvode za sebe i svoju obitelj izravno utječu na rast i razvoj hrvatske poljoprivrede, ruralnog prostora, ali i ruralnog turizma. Od ove se jeseni uvodi novi model Školske sheme. Naime, za razliku od prošle školske godine, kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova, odnosno Republika Hrvatska, jedinica lokalne samouprave, jedinica područne (regionalne) samouprave, te druge pravne ili fizičke osobe zadužene za iskazivanje interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi. Nadamo se kako će Školsko mlijeko napokon i u našoj domovini zauzeti svoje mjesto na jelovnicima naših školaraca.

Darujmo djeci
Povodom obilježavanja Svjetskog dana školskog mlijeka predstavljena je humanitarna akcija „Hrvatske mljekare daruju djecu s teškoćama“, u koju su uključene mljekare Dukat, Vindija i Belje. Akcija je usmjerena na Osnovnu školu Josipa Matoša iz Vukovara.

Tradicija diljem svijeta i kod nas
Podsjetimo, Svjetski dan školskog mlijeka u svijetu se obilježava posljednje srijede u rujnu s ciljem skretanja pozornosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta. Njegovo obilježavanje započela je Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.