Zagrebačke Loptice opjevale mliječnu stazu

Dječji zbor Loptice, koji djeluje od 1995. godine i kroz koji su prošle mnoge generacije mališana, u najsjajnijem svjetlu predstavio je novi album pjesama za djecu. U prepunom Zagrebačkom kazalištu mladih trideset mališana i njihova uvijek dobro raspoložena i raspjevana voditeljica Jasminka Doležal, s ponosom su promovirali najnovije pjesme s albuma “Zagreb je prijatelj djece”, za koji je stihove i glazbu napisao naš priznati skladatelj dječjih pjesama Mišo Doležal, koji je ovaj put najviše stihova posvetio zagrebačkim ulicama i parkovima na kojima djeca provode svoje radosne trenutke djetinjstva. Iako je publika po prvi puta čula neke od pjesama, nema sumnje – već su ušle u uho a u isti glas i djeca i oni malo stariji otpjevali su vesele refrene. Zapravo, najiskreniji žiri u životu su djeca, a sudeći prema njihovim reakcijama pjesme će zaista živjeti dugo.

Osobito nam je zadovoljstvo što je i djelić naše mliječne priče pronašao mjesto na repertoaru Loptica, pa je posebno za nas skladana himna Svjetskog dana školskog mlijeka “Kad krava kaže mu” pronašla mjesto na repertoaru Loptica. Ovaj put u kazalištu se zboru pridružio i Dukatino, poznata maskota naše najveće mljekarske kuće Dukata, koji je na kraju promocije Lopticama podijelio ukusne mliječne proizvode, nezaobilazan dio njihove svakodnevne zdrave prehrane.
Iza Dječjeg zbora Loptice godine su predanog rada, a na albumima poput “Naša mašta može svašta”, “Sretan rođendan”, “Ja imam plan” i “Loptice pjevaju” objavljeno je mnogo hitova s kojima su pobjeđivali na festivalima dječjih pjesama, a uz koje su rasle brojne generacije predškolaraca i školaraca. Zbor se 2005. godine albumom “Cin can cvrgudan” pokazao vrlo uspješnim i u interpretiranju narodnih dječjih pjesama po izboru i u obradi našega poznatog maestra Siniše Leopolda, a uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a. Ovoga uspjeha svakako ne bi bilo bez velikog entuzijazma voditeljice Jasminke Doležal, odgajateljice i školovane glazbenice, koja od samoga osnutka vodi Loptice nastupajući s njima na mnogobrojnim koncertima i festivalima.

Inače, pjevačku karijeru započela je nastupajući na dječjim priredbama, od 1996. nastupa s vokalnim ansamblom Melos, a kao solistica nastupala je na Hrvatskom radiju i televiziji te na festivalima diljem Lijepe naše. Zapravo najveći doprinos daje na području širenja glazbene kulture među najmlađom djecom i njihovim roditeljima, a osnivanje i vođenje glazbene igraonice i dječjeg zbora Loptice kruna je njezine uspješne odgajateljske karijere, koju je okrunilo priznanje Ministarstva obrazovanja za kreativan rad i najviša nagrada u školstvu “Ivan Filipović”. Kao vrsnom pedagogu, Jasminki Doležal osnovni su ciljevi u radu nastojanje da djeca trebaju i moraju ostati dovoljno slobodna i svoja, težnja da glazba bude u funkciji cjelovitog razvoja djeteta, te javni nastupi s ciljem oslobađanja djeteta u komunikaciji i snalaženju u nesvakidašnjim situacijama. Našim mladim prijateljima i mljekoljupcima čestitamo na najnovijem albumu kojim su opet pokazali da jedino dječja pjesma može pomoći u prevladavanju svih životnih problema.